Kalifornie v době sucha sází na vodní banky

Los Angeles – Kalifornie je plná extrémů a platí to i o počasí: buď tam prší příliš, nebo naopak vůbec. Hospodaření s vodou je pro tento americký stát noční můrou. Řešením mohou být tak zvané vodní banky – dešťová voda přečerpaná do podzemních zásobníků, kde bude uskladněná na horší časy. Ukládání vody je proces, během něhož se nechá nadbytečná voda prosáknout do půdy. Pod zemí se pak na rozdíl od jezer skladuje s minimem ztrát – nebo dokonce se ztrátami nulovými.

Spolu s rostoucím počtem obyvatel na západě USA stoupá i poptávka po vodě a následné napětí mezi kalifornskými farmáři. V centrálním údolí leží vedle sebe zelené pastviny a vodní nádrže plné života a rozsáhlé oblasti suché půdy a prašných cest. Z každých deseti let jsou dva nebo tři roky bohaté na srážky. „Během deštivých let máme dostatek vody a není o ni zájem. Když tyto zásoby uchováme, mohou se nám v budoucnu hodit,“ říká Lance Johnson ze závlahové oblasti Madera.

Plán má ale řadu úskalí. Naplnit podzemní vodonosnou vrstvu není totéž jako nalít vodu do bazénu. Podzemní zásobníky vodu často propouštějí do okolní půdy. Navíc hrozí kontaminace vody a ještě větším problémem mohou být spory o vlastnictví zásob. Může se totiž stát, že vodu bude využívat někdo, kdo na ni nemá nárok, nebo že se majitel pokusí vyčerpat víc vody, než kolik do zásobníku napumpoval. Další šedou zónou je pak obchod s vodou. Skladování vody se záměrem jejího budoucího prodeje totiž nepovolují kalifornské zákony. Držitelé nároku na vodu mohou ale kupovat a prodávat své právo na užívání, pokud mají vody dočasně nadbytek.

  • Kalifornské vodní zdroje zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2977/297674.jpg
  • Sucho v Kalifornii zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2977/297673.jpg

Podzemní banka na vodu má své plusy a minusy. Seznam pozitiv je ale podle Dava Clegerna z Kalifornského úřadu pro kontrolu vodních zdrojů přece jen delší. „Postavit přehradu je velmi drahé, samovolné naplnění zásobníků je zase příliš zdlouhavé. Vodonosná vrstva tam jednoduše je. Takže napumpovat do ní vodu a později ji využít dává smysl,“ vysvětluje Clegern.

Skladování vody (zdroj: ČT24)