Přistání Atlantisu se odkládá na sobotu, nad Floridou má pršet

Mys Canaveral (USA) - Kvůli nepříznivému počasí odložil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dnešní přistání raketoplánu Atlantis na sobotu na 15:16 SELČ. Déšť a hrozba bouřky nad floridským mysem Canaveral neumožnily sedmičlenné posádce, vracející se ze servisní mise u Hubbleova vesmírného teleskopu, využít ani jedno ze dvou plánovaných oken k přistání na Zemi. První dnešní termín v 16:00 SELČ zrušila NASA již dopoledne a později rozhodla, že kvůli přetrvávající nepřízni počasí nedá souhlas Atlantisu k přistání ani v 17:39 SELČ, na kdy byl stanoven záložní čas.

„Počasí na Kennedyho vesmírném středisku nevypadá v pátek moc dobře. V příštích pár dnech by se mělo zlepšit, ale musíme počkat a uvidíme,“ komentoval již dříve vyhlídky na dnešní přistání Norm Knight z NASA.

Pokud počasí neumožní raketoplánu přistát dnes, může se o to pokusit v následujících dnech. V sobotu bude moct dosednout buď opět na floridském Kennedyho vesmírné středisku, nebo na Edwardsově letecké základně v Kalifornii V neděli by měl na výběr ještě záložní plochu v Novém Mexiku, kterou ale NASA používá jen v krajních případech. Přistání jinde než na Floridě však NASA přijde na dalších 1,8 milionu dolarů (přes 34 milionů korun), na které vyjde přeprava raketoplánu na „hřbetu“ obřího letounu zpět na Floridu.

Před návratem proběhla kontrola Atlantisu, NASA se bála nehody

Astronauti na opravách a modernizaci 19 let starého Hubbleova teleskopu pracovali skoro týden. Při pěti výstupech do kosmického prostoru vyměnili gyroskopy, zajišťující orientaci teleskopu v prostoru, datovou jednotku, baterie a tepelné štíty. Nainstalovali na něj novou širokoúhlou kameru a spektrograf, jinou kameru a další spektrograf částečně úspěšně opravili.

Před návratem na Zemi posádka Atlantisu již pomocí mechanické ruky s kamerou důkladně prohlédla tepelný štít raketoplánu, jestli není před sestupem do atmosféry vážněji poškozen. Vesmírná agentura NASA chce totiž zabránit opakování tragédie raketoplánu Columbia, který v roce 2003 při návratu na Zemi kvůli porušenému tepelnému štítu shořel v atmosféře a celá posádka zahynula.

Obama volal do vesmíru

Misi k Hubbelovu teleskopu ocenil i americký prezident Barack Obama. „Vaše oddanost věci a odhodlání zkusit nové cesty a způsoby jsou jsou hlavní rysy, které vždy dělaly Ameriku silnou,“ poděkoval astronautům v telefonátu z Oválné pracovny v Bílém domě. S posádkou i zažertoval, když se jí ptal, zda mu pohledem z vesmíru neporadí, zda už je třeba posekat trávu na zahradě jeho soukromého domu v Chicagu.

Z mise k Hubbleovu teleskopu: