Urážka koránu žene do aténských ulic rozezlený dav

Atény - Řecká policie rozehnala slzným plynem několik stovek muslimů. Ti v Aténách už druhý den protestují proti údajnému zneuctění koránu. Obviňují řeckého policistu, že při středečním zásahu v jedné z aténských kaváren roztrhl posvátnou knihu islámu a šlapal po ní. Řecká policie incident vyšetřuje, proti protestujícím muslimským imigrantům musela zasahovat už ve čtvrtek. Při dnešních střetech byl zraněni čtyři lidé a třicet demonstrantů policie zatkla.

Protestující muslimové chtějí, aby byl policista potrestán a aby se vláda omluvila. Asi 15 demonstrantů se dnes s pokřikem Alláh je veliký! a s transparenty Ruce pryč od přistěhovalců! vydala až před řecký parlament. Imigranti, většinou ze Sýrie, Pákistánu a Afghánistánu, cestou rozbíjeli výkladní skříně a házeli na policisty plastové lahve s vodou a kameny. Největší škody utrpěl luxusní hotel na centrálním náměstí Syntagma.

Řecko čelí stále naléhavějším problémům s muslimskými přistěhovalci. Nyní tu pobývá asi milion migrantů, většinou Albánců, počet ilegálních běženců odhadují řecké úřady asi na čtvrt milionu. Zemi neustále zaplavují běženci z asijských islámských států, kteří se chtějí dostat dál na západ Evropské unie. Loni jich bylo kvůli ilegálnímu překročení hranic zadrženo téměř 150 tisíc.

Vydáno pod