Lech Wałęsa se zapojil do předvolební kampaně Libertas

Varšava - Bývalý polský prezident Lech Wałęsa se vrací na politickou scénu. Nečekaně se zapojil do kampaně před volbami do Evropského parlamentu a jeho partnerem je irský europoslanec a milionář Declan Ganley. Polská vládní liberální strana Občanská platforma, která je s Wałęsou spojovaná, mu vytýká, že svou tvář propůjčil právě straně Libertas irského odpůrce Lisabonské smlouvy. Občanská platforma přitom Lisabonskou smlouvu podporuje.

„Budu vždy tam, kde se hledají řešení pro Evropu,“ říká Wałęsa a odmítá, že by byl na prodej. Od irského politika totiž má údajně dostat za kampaň milion dolarů. Že v kontaktech Wałęsy se stranou Libertas jde o peníze, se domnívá i ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. „Myslím, že úplně nepochopil, že něco jiného je přednáška někde v Latinské Americe a něco jiného vystoupení v politické volební kampani,“ říká šéf polské diplomacie. Problém je podle něj v tom, že bývalí polští prezidenti dostávají po ukončení funkčního období měsíčně pouze čtyři tisíce zlotých (24 400 Kč).

Wałęsův syn Jaroslaw, který je poslancem za Občanskou platformu, ovšem tvrdí, že jeho otec nepodporuje Libertas, ale právě polskou vládní stranu. Jen se prý domnívá, že by měl zaznít i hlas těch, kteří o Evropské unii pochybují. Wałęsovu účast na kongresu hnutí Libertas v Římě ale strana premiéra Donalda Tuska považuje za ránu pod pás. Novou aktivitu bývalého prezidenta a nositele Nobelovy ceny za mír hodnotí kriticky i 80 procent Poláků.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Wałęsa ale říká, že Libertas podpoří i na dalších sjezdech a oslaví s ní v Gdaňsku i výročí pádu komunismu v Polsku. Evropský parlament oficiálně uznal Libertas jako panevropskou politickou stranu. To opravňuje hnutí před červnovými volbami do EP k čerpání peněz z evropských fondů.

  • Bývalý polský prezident Lech Walesa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/768/76785.jpg
  • Declan Ganley autor: ČT24, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/573/57239.jpg