Přestřelka ve Vídni si vyžádala 16 zraněných

Vídeň - Nejméně 16 zraněných si dnes odpoledne vyžádala přestřelka, která se odehrála ve Vídni v jednom z indických svatostánků. Podle agentury APA ve svatyni několik sikhských věřících se zbraní a noži zaútočilo na duchovního. Devět lidí bylo zraněno těžce. Policie uvedla, že všechny podezřelé zadržela. Zpráva o vídeňském incidentu dokonce vyvolala protesty v indickém státě Pandžáb.

„Byla to normální nedělní modlitba, které se účastnilo přes 100 lidí. Přišlo i několik vousatých sikhů s turbany. Mysleli jsme si, že také chtějí na bohoslužbu. Ale najednou vytáhli zbraň a začali střílet na dva duchovní,“ popsala událost očitá svědkyně. 

Tragédie se stala v ulici Pelzgasse v širším vídeňském centru. Původní informace o tom, že se proti sobě se zbraní v ruce postavily dvě znepřátelené rodiny, se nepotvrdila. Podle dalšího očitého svědka se jednalo o svár příslušníků několika náboženských směrů, který se táhl několik let. Do svatostánku dnes zavítali dva duchovní z Indie. Vystoupení pobouřilo podle policie nejméně šest lidí. Jeden z šestice měl u sebe střelnou zbraň, pět zbývajících nože. 

Na duchovního a jeho doprovod zaútočila šestice mužů s dlouhými vousy v
modrožlutých turbanech. Jeden z nich měl u sebe střelnou zbraň, pět
zbývajících dýky. Někteří svědci mluvili o útoku na dva duchovní.


Padlo několik výstřelů. Policie zajistila na místě nejméně tři prázdné nábojnice. Věřící se ale na útočníky vrhli, odzbrojili je a přitom je těžce zranili. Podle policejního mluvčího Michaela Takacse je jeden z agresorů v ohrožení života. 

Na místo se podle agentury vypravily tři vrtulníky se záchranáři. Těžce poraněné rozvezly do tří nemocnic. Mnozí návštěvníci svatyně byli zranění středně či lehce. Zatím není jasné, zda mezi nimi byl i guru. „Mnoho zraněných vyběhlo ven,“ upřesnil Takacs. Řada lidí se tak mohla po útěku ze svatostánku ošetřit sama či se mohla dopravit do nemocnice.