Jižní Korea pohřbila bývalého prezidenta

Soul - Jižní Korea pohřbila za velké účasti veřejnosti svého bývalého prezidenta Ro Mu-hjona. Ten spáchal v sobotu sebevraždu zřejmě kvůli korupčnímu skandálu. V čele Jižní Koreje stál v letech 2003 až 2008 a usiloval o obnovení vztahů s komunistickou Severní Koreou. Věřil, že dialogem podepřeným diplomatickou a ekonomickou pomocí je možné přesvědčit KLDR, aby upustila od jaderného programu.

V roce 2007 se Ro sešel v Pchjongjangu se severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem. Byla to teprve druhá schůzka prezidentů obou korejských států, které jsou od války na poloostrově v 50. letech minulého století stále ve válečném stavu. Kim také zaslal Ro Mu-hjonově rodině kondolenci, v krátkém sdělení vyjádřil vdově po exprezidentovi a dalším členům jeho rodiny hlubokou soustrast.


Ro, který stál v čele Jižní Koreje v letech 2003 až 2008, skočil během procházky v horách ze skály. Důvodem jeho činu byl patrně korupční skandál, kvůli němuž byl vyšetřován. Podle policie údajně převzal prostřednictvím členů své rodiny a spolupracovníků od jistého podnikatele více než šest milionů dolarů. Ro tato obvinění ale popíral.

Vydáno pod