Tymošenková se odvolala, prokuratura zahájila další vyšetřování

Kyjev – Ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková se dnes odvolala proti rozsudku, který ji poslal na sedm let do vězení kvůli nevýhodným smlouvám na nákup ruského plynu. Ukrajinská prokuratura ale dnes obnovila další vyšetřování proti Tymošenkové kvůli podvodům v obchodní firmě JESU.

Tymošenková si od 11. října odpykává trest sedmiletého vězení za škody, které měla v roce 2009 státu způsobit podpisem nevýhodné smlouvy o nákupu ruského zemního plynu. Tymošenková se dnes proti verdiktu odvolala. 

Expremiérka čelí ale dalším třem obviněním za hospodářské delikty. Nedávno bylo zahájeno trestní stíhání kvůli dluhu 405,5 milionu dolarů (7,3 miliardy korun), který převedla v roce 1996 do ukrajinského státního rozpočtu. Tohoto činu se dopustila jako ředitelka a majitelka soukromé obchodní firmy JESU. 

V prosinci 2010 byla expremiérka obviněna z machinací při rozdělování prostředků získaných za prodej emisních povolenek a o měsíc později z překročení pravomocí při poskytnutí státních záruk na nákup sanitních vozů. Dnes ukrajinská prokuratura zahájila další stíhání proti Tymošenkové za údajnou zpronevěru a daňový únik.

Vydáno pod