Boje v údolí Svát se blíží ke konci, z oblasti uteklo už 2,3 milionu lidí

Islámábád - Boje v Pákistánu vyhnaly z domovů už přes 2,3 milionu lidí. Jenom od pátku jde tak o nárůst téměř o půl milionu. Oznámil to Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Lidé utíkají z oblastí údolí Svát na severozápadě Pákistánu, kde chce armáda dobýt pozice ozbrojenců z radikálního hnutí Taliban. Poslední boje probíhaly v Mingoře. Tady talibanci prohlásili, že proti vojákům nebudou v ulicích města bojovat, aby předešli ztrátám na životech mezi civilisty.

Zatím z údolí Svát kvůli střetům armády s radikály uprchlo přes 2 300 000 lidí. Předpokládá se ale, že nadále v oblasti zůstává až 200 000 civilistů. Humanitární organizace se snaží k těmto lidem dopravit pomoc, civilistům chybí základní potraviny, voda a léky. „Lidé uvězněni v zóně konfliktu v údolí Svát čelí humanitární katastrofě. Ta potrvá, dokud nebude zrušen zákaz vycházení, který zde platí už několik týdnů,“ řekl zástupce jedné z humanitárních agentur.
Humanitární organizace proto žádají, aby vláda umožnila civilistům, kteří jsou uvězněni v oblasti konfliktu, bezpečný odchod. Žádají také, aby vznikly humanitární koridory, kterými by mohla do údolí Svát proudit pomoc.

Podle odhadů OSN a pákistánské vlády asi 15 až 20 procent běženců pobývá v uprchlických táborech zřízených úřady a mezinárodními humanitárními organizacemi v okresech sousedících s bojovými zónami, ostatní se rozptýlili po celé zemi, kde zpravidla našli útočiště u příbuzných či známých.


Armáda mezitím neustává v tvrdých útocích na bašty Talibanu v údolí Svát, proti 4000 až 5000 povstalcům zde stojí asi 15 tisíc vojáků. Hlavní boje se nyní přenesly do největšího města v údolí, původně třistatisícové Mingory, kam vojáci pronikli koncem minulého týdne. Podle pákistánských vojenských zdrojů citovaných AFP zbývá armádě k úplnému ovládnutí města Mingora, které je klíčovou etapou celé ofenzivy, sedm až deset dní.

Podle pákistánských představitelů je jen otázkou času, kdy se podaří údolí Svát úplně vyčistit a kdy armáda přesune centrum svého zájmu na region Jižního Vazíristánu, který je podobně jako údolí Svát baštou radikálů z Talibanu.

Armáda v Jižním Vazíristánu pokračuje v ofenzivě. Vrtulníky neustále bombardují pozice povstalců z Talibanu. Jen dnes se jim prý podařilo zabít šest radikálů.