Wałęsa je nakonec přece jen pro Lisabon, byť s výhradami

Paříž - Za naléhavou záležitost dnes označil Lisabonskou smlouvu někdejší polský prezident Lech Wałęsa a vyzval k jejímu podpisu. Na setkání v pařížském sídle UNESCO k 20. výročí pádu komunismu nositel Nobelovy ceny za mír připustil, že smlouva není příliš dobrá, ale znamená kompromis. Podle bývalého šéfa nezávislého polského odborového svazu Solidarita bude později tuto smlouvu nutné opravit. V posledních dnech Wałęsa vyvolal značné rozpaky, když se zúčastnil několika zasedání euroskeptické strany Libertas, která je právě proti Lisabonské smlouvě.

„Potřebujeme mít nějaké předpisy, aby Evropa dobře fungovala. Proto vyzývám k podpisu smlouvy jakožto naléhavé záležitosti,“ vysvětlil Wałęsa. Jeho nedávná účast na zasedáních Libertas se nelíbila hlavně polské vládní liberální Občanské platformě, která s první postkomunistickou hlavou státu spolupracuje a ratifikaci tohoto dokumentu o reformě evropských institucí podporuje. Wałęsovu účast na kongresu hnutí Libertas v Římě strana premiéra Donalda Tuska považovala za ránu pod pás. Novou aktivitu bývalého prezidenta navíc hodnotí kriticky 80 procent Poláků.

Wałęsův syn Jaroslaw, který je poslancem za Občanskou platformu, ovšem zdůrazňoval, že jeho otec nadále podporuje polskou vládní stranu - jen se prý domnívá, že by měl zaznít i hlas těch, kteří o Evropské unii pochybují.

Lech Walesa
Zdroj: ČT24