Členkou Nejvyššího soudu USA bude poprvé Hispánka

Washington - Novou členkou Nejvyššího soudu Spojených států jmenoval Barack Obama Hispánku Soniu Sotomayorovou. Jmenování soudkyně, známé liberálními postoji, musí ještě potvrdit Senát. Čtyřiapadesátiletá Sotomayorová, jejíž rodina pochází z Portorika, by se mohla stát první příslušnicí hispánské menšiny a třetí ženou v historii této mimořádně vlivné instituce. Místo v devítičlenném nejvyšším soudu se uvolní poté, co odejde na odpočinek jeho dlouholetý člen David Souter. Tento záměr hodlá naplnit letos v létě.

Sotomayorová je nyní soudkyní federálního odvolacího soudu v New Yorku. Do této funkce ji jmenoval v roce 1998 bývalý demokratický prezident Bill Clinton, mezi federální soudce ji v roce 1991 vybral republikánský prezident George Bush starší. Obama dnes Sotomayerovou označil za „inspirativní ženu“ s intelektem i citem moudře interpretovat ústavu.

Jmenování soudců je vysoce politickou otázkou, protože soud má poslední slovo při rozhodování o ústavnosti zákonů či vládních a prezidentových kroků. Členové soudu jsou jmenováni doživotně a pouze oni sami se mohou rozhodnout, kdy odejdou na odpočinek.

Vydáno pod