Ke stanici ISS letí revizní tým kosmonautů

Bajkonur (Kazachstán) - Z ruského vesmírného komplexu v Kazachstánu dnes odstartovala vesmírná loď Sojuz 19, která bude mít za úkol dopravit na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) tříčlennou posádku. Belgičan, Kanaďan a Rus se mají dostat ke stálé vesmírné stanici během dvou dnů. Kromě běžné práce prověří, jak předchozí mise zvládly rekonstrukci stanice. Trojice astronautů včera naposledy předstoupila před novináře - avšak kuriózně za neprodyšným sklem. Důvodem je hypotetická hrozba virového nakažení od přítomných novinářů. Těm byla cestou do vesmírného střediska měřena teplota, neboť jeden z belgických kameramanů o den dříve ulehl s chřipkou.

„Museli jsme se usmát zprávám, že by astronauti mohli onemocnět. Všichni jsou v karanténě, takže jim žádné riziko nehrozí,“ řekl s nadhledem lékař Evropské vesmírné agentury Raffi Kuyumjian.

Kosmická loď Sojuz TMA se vznesla k ISS krátce po půl jedné SELČ. Připojit by se měla ke stanici v pátek asi ve 13:50. Plavidlo, které se skládá z orbitálního, přistávacího a přístrojového úseku, bude sloužit jako záchranný modul k případné evakuaci kosmonautů.

Mise tříčlenného kosmického týmu (zdroj: ČT24)

Astronauti stráví v kosmu zhruba půl roku, a proto před odletem chtěli plně využít poslední chvíle na Zemi. „Je důležité ještě zajít ven na čerstvý vzduch, než odletíme. Nejvíc zbývajícího času ale strávíme s manželkami a rodinami - čtyři roky příprav nás podporovaly a teď nás budou šest měsíců postrádat,“ uvedl belgický člen výpravy Frank de Winne.

Expedice 20 prověří, jak mezinárodní vesmírná stanice funguje po nedávné rekonstrukci a rozšíření. Předchozí tříčlenná expedice 19 v komplexu zůstane a bude pracovat společně s nově příchozími. Právě šest je kapacita stanice po letos dokončených změnách. „Dynamika šestičlenné skupiny je samozřejmě jiná než dynamika tří lidí. Jedním z úkolů bude prověření její funkčnosti pro budoucí zkoumání vesmíru, kdy bude létat daleko větší počet lidí,“ dodává de Winne.

Rozšíření posádky stanice, se kterým vesmírné agentury počítaly již dlouho, umožnila až instalace nových slunečních kolektorů a zařízení na recyklaci vody z moči. 

Mezinárodní vesmírná stanice však zůstává především základnou pro špičkové lékařské a fyzikální experimenty. V současné době je jediná trvale obydlená vesmírná stanice. Na jejím vzniku a existenci ve vesmíru se podíleli společným projektem ruská, americká, japonská, kanadská a evropská vesmírná agentura. Kosmonauti přistanou u ISS v pátek.