Barmské disidentce Su Ťij by dnes vypršelo domácí vězení

Rangún - Nositelka Nobelovy ceny za mír Su Ťij  strávila více než 13 z posledních 19 let v domácím vězení. Poslední, šestiletá etapa tohoto vězení má vypršet právě dnes, ale pravděpodobně se tak nestane. Porušila údajně bezpečnostní zákon, když k sobě do domu pustila Američana. Teď je kvůli tomu ve vězení a má za sebou první výpověď u soudu. Dnes ji čeká další. Může jít až na pět let do žaláře. Večer vyzval Barmu k propuštění Su Ťij americký prezident Barack Obama.

Su Ťij stanula v úterý před soudem za údajné porušení pravidel domácího vězení. Toho se prý dopustila, když tento měsíc ve svém domě poskytla bez povolení přístřeší Američanovi, který do jejího domu doplaval přes jezero, ačkoliv nebyl zván. Jeho motivy nejsou stále objasněny a nevylučuje se, že šlo o provokaci.

Su Ťij u soudu řekla, že se vinna necítí a že domácí vězení neporušila. Přesto ji podle pozorovatelů čeká trest. Proces má podle nich zabránit Su Ťij ovlivnit volby, které se budou konat příští rok. „Bez Su Ťij je nemožné dosáhnout v Barmě míru a stability. Žádáme všechny z vás a také generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, prioritně se zabývejte tímto případem,“ vyzval k pomoci bývalý politický vězeň Bo Kyi.

Soud se Su Ťij pokračuje (zdroj: ČT24)

Propuštění disidentky žádá i americký prezident

Ostraha barmské věznice Insein
Zdroj: ČT24