Švýcarské dráhy vymazaly z mapy Evropy několik států, včetně Česka

Bern - Švýcarské dráhy vymazaly z mapy velkou část Evropy. Na reklamě železniční společnosti SBB, na které byla mapa Evropy, chybělo Polsko, Česko a další státy střední a východní Evropy až k hranicím Ruska. Jejich území totiž na mapce zabíralo Německo. Dráhy už se za trapný přehmat omluvily a chystají nápravu.

Cestující, kteří si ve Švýcarsku koupili mezinárodní jízdenku, se nestačili divit, když se podívali na zadní stránku obalu, kde byla reklama společnosti SBB. Na mapě Evropy tu totiž chybělo hned několik zemí. Cestující tak mohli mít pocit, že se vrátili do dob druhé světové války. Podle nákresu totiž Německo sahalo až k ruským hranicím.

Proti chybné mapě se ihned ohradilo Polsko. Jeden Polák si stěžoval na polském velvyslanectví v Bernu, to pak podalo stížnost přímo u drah. Podle zástupce ambasády připomíná obrázek rozdělení Evropy z dob druhé světové války, a na to jsou Poláci zvlášť citliví.

Firma se už za chybu polskému velvyslanectví omluvila s tím, že nešlo o úmysl. Obrázek měl znázorňovat „nafukovací míč v designu abstraktního globusu“, tvůrci reklamy prý ale podle mluvčího nevzali v potaz historické pozadí. Nedošlo jim tak prý, že by „abstraktní balon“ mohl ranit city státních příslušníků Polska a dalších vymazaných zemí.    

Dráhy kvůli chybě nyní stahují tisíce již natisknutých obálek pro mezinárodní jízdenky. Už v příštích týdnech by měla společnost vydávat nové.