Obama podpořil palestinský stát, ale Palestinci musejí splnit svoje závazky

Washington - Americký prezident Barack Obama vyzval Izrael, aby zastavil výstavbu osad na Západním břehu Jordánu. Prezidenta palestinské autonomie Mahmúda Abbáse, kterého přijal ve čtvrtek v Bílém domě, ujistil, že Spojené státy podporují vytvoření palestinského státu. Zároveň ale upozornil, že Palestinci musejí také splnit svoje závazky a zajistit bezpečnost na Západním břehu Jordánu a omezit protiizraelské nálady ve školách a mešitách. Připustil, že nebude určovat "umělý" časový plán pro vytvoření palestinského státu, ale zároveň zdůraznil, že se nesmí plýtvat časem.

Americký prezident řekl, že věří v možnost pokroku k míru mezi Izraelem a Palestinci. Obě strany, izraelská i palestinská, mají závazky vůči mezinárodnímu plánu pro řešení izraelského konfliktu, včetně zmrazení kolonizace, zdůraznil. Podobně se vyjádřil Abbás, který pronesl, že je nutné udělat pokrok v řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Zdůraznil však, že hlavním faktorem je tady čas. „Chtěl bych vás při této příležitosti ujistit, že jsme odhodláni naše závazky splnit od A do Z,“ dodal Abbás.

Benjamin Netanjahu se rozchází s Obamovými názory

Jednání Baracka Obamy s Mahmúdem Abbásem (zdroj: ČT24)

Obama jednal s Abbásem deset dní poté, co hostil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který se s Obamou rozchází v názoru na mírovou strategii. Obama řekl, že Netanjahuovi dal jasně najevo, že je nutné zastavit výstavbu izraelských osad. „Věřím pevně v řešení, kdy budou dva státy: palestinský, který bude existovat s izraelským,“ řekl Obama.

Tyto dvě otázky představují hlavní rozpor mezi americkou a izraelskou vládou. Netanjahu, který se rozešel se svým předchůdcem Ehudem Olmertem, dlouho odmítal hovořit o palestinském státě a také při jednání s Obamou 18. května se této otázce zcela vyhnul.

Izrael tvrdí, že stavět osady je jeho právo

Obama se s Abbásem setkal v den, kdy Izrael odmítl americkou žádost na zmrazení výstavby izraelských osad na Západním břehu. Mluvčí izraelské vlády Mark Regev reagoval na výrok americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové, která prohlásila, že prezident Obama prosazuje zastavení staveb ve všech osadách bez výjimky. Izrael dal ale najevo, že v právu budovat nová obydlí pro obyvatele velkých židovských osad na Západním břehu Jordánu neustoupí.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a americký prezident Barack Obama na jednání v Bílém domě
Zdroj: AP/ČTK/ČTK
Vydáno pod