Korejci dali bývalému prezidentovi poslední sbohem

Soul - Tisíce lidí dnes provázely rakev bývalého jihokorejského prezidenta Ro Mu-hjona na poslední cestě z rodného města do metropole Soulu. Truchlící ji zasypávali žlutými květy. Miliony lidí po celé zemi už oblíbeného politika uctily u smutečních oltářů. Ro spáchal v sobotu sebevraždu kvůli korupčnímu skandálu. V čele Jižní Koreje stál v letech 2003 až 2008 a usiloval o obnovení vztahů s komunistickou Severní Koreou. Věřil, že dialogem podepřeným diplomatickou a ekonomickou pomocí je možné přesvědčit KLDR, aby upustila od jaderného programu.

Centrum Soulu se dnes během pohřbu změnilo v moře žluté barvy, která byla symbolem Roovy volební kampaně, a truchlící lidé navázali na policejní zátarasy podél trasy průvodu tisíce balonků. Mávali přitom plakáty s nápisem: „Promiň, že jsme tě nemohli ochránit.“ Žal lidí nad smrtí dvaašedesátiletého exprezidenta podkopal podporu jeho nástupce I Mjong-baka, jehož vládu mnozí kritizují za to, že Ro Mu-hjona uštvala vyšetřováním korupční aféry.


Ro, který stál v čele Jižní Koreje v letech 2003 až 2008, skočil během procházky v horách ze skály. Důvodem jeho činu byl korupční skandál, kvůli němuž byl vyšetřován. Podle policie údajně převzal prostřednictvím členů své rodiny a spolupracovníků od jistého podnikatele více než šest milionů dolarů. Ro tato obvinění ale popíral. V dopise na rozloučenou, který zanechal rodině, napsal, že život je „těžký“, a omluvil se, že způsobil „tolika lidem utrpení“. Jeho sebevražda byla první u takto vysoko postavené osoby v moderních dějinách Jižní Koreje.