Severní Korea odpálila další raketu a hrozí odvetou za sankce

Soul - Severní Korea dnes odpálila další raketu krátkého doletu. Test se podle jihokorejských zdrojů uskutečnil u severokorejského východního pobřeží. Komunistický režim tak dále zvyšuje napětí v oblasti poté, co už počátkem týdne provedl druhou jadernou zkoušku, odpálil několik raket a vyhrožuje svému jižnímu sousedovi vojenskou akcí. Americké ministerstvo obrany navíc tvrdí, že Severní Korea připravuje další start rakety dlouhého doletu.

Svědčí o tom prý satelitní snímky, které ukazují na pohyb vozidel kolem odpalovací rampy. Spojené státy proto nadále bedlivě sledují raketová stanoviště i jiná citlivá zařízení, sdělili zmínění činitelé bez dalších podrobností.

Americké úřady také oznámily také, že první testy zatím jednoznačně nepotvrdily, jestli severokorejský režim v pondělí skutečně provedl jadernou zkoušku. „Výsledky prvních testů jsou neprůkazné. Nezjistily nic, co by mohlo potvrdit, že byla jaderná nálož odpálena.“ Provedeny byly už další testy, jejich výsledky však budou známy teprve v příštích dnech, dodali činitelé.   

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Za jadernou zkoušku hrozí Pchjongjangu zpřísnění sankcí OSN, v takovém případě ale hrozí odvetou. „Pokud Rada bezpečnosti OSN učiní další provokace, nebudeme mít na výběr, než přijmout další sebeobranná opatření,“ uvedl mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí v prohlášení, které odcitovala tisková agentura KCNA.

Důležité je, jak se k případným sankcím postaví Čína, protože právě ona poskytuje KLDR největší objem potravin a materiálu. Navíc je téměř jisté, že případné sankce pocítí nejvíc civilní obyvatelstvo, protože humanitární pomoc plyne nejčastěji do rukou vlády a armády.

Zpravodaj ČT Tomáš Etzler uvádí, že i v případě, že potraviny rozdávají mezinárodní organizace přímo do rukou obyčejných lidí, zabavují je důstojníci v civilu.

Ve středu KLDR oznámila, že se necítí být vázána dohodou o příměří z roku 1953 a hrozí Jižní Koreji vojenskou akcí. Korejský poloostrov je rozdělen od války v letech 1950 až 1953, která skončila pouze příměřím.