Argentina hlavu státu nezměnila - Fernándezová opět v čele

Buenos Aires - Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová podle očekávání obhájila v nedělních volbách hlavy státu svůj mandát na další čtyřleté období, když hned v prvním kole získala skoro 54 procent hlasů. Upřesněné výsledky po sečtení téměř 97 procent odevzdaných hlasů oznámily světové agentury. Od třetího zvolení generála Perona v 70. letech neměl žádný prezidentský kandidát v Argentině takový úspěch.

S velkým odstupem nechala Fernándezová za sebou svého hlavního rivala, socialistu Hermese Binnera s necelými 17 procenty hlasů. Jako třetí se umístil radikál Ricardo Alfonsín s 11,43 procenta. Binner svou porážku už uznal a blahopřál „paní prezidentce“. 

„Tato čísla mně dojímají, jsem za ně neskonale vděčná,“ řekla Fernándezová davu svých mladých příznivců na centrálním náměstí v Buenos Aires. „Kdybych o takovém volebním výsledku mluvila ještě před dvěma lety, považovali by mě za blázna,“ dodala a dav tančil a šílel nadšením. 
   
Fernándezová se tak očividně stane první ženou v Latinské Americe, která byla opakovaně zvolena do prezidentského úřadu. Ke zvolení v prvním kole potřebovala buď získat přes 45 procent hlasů, nebo získat přes 40 procent s náskokem více než deseti procent před svým hlavním rivalem.

Největší úkol staronové prezidentky teď bude zkrotit inflaci - druhou nejvyšší v Latinské Americe. Je oficiálně desetiprocentní, ale ve skutečnosti spíš dvojnásobná. Mandát má silný a její tábor zřejmě posílí i v parlamentu. Za svůj cíl pak prezidentka označila hlubokou změnu společnosti za použití argentinských zdrojů, aby rostly příjmy, vznikala nová pracovní místa, obnovila se průmyslová kapacita, snížila chudoba a byl udržen rychlý ekonomický růst.

Cristina Fernándezová:

„Ženu před vámi nemotivuje ambice, ani postranní úmysly. Motivuje mě pouze hluboká láska k Argentině.“ 

Osmapadesátiletá Fernándezová přitom ještě před čtyřmi lety měla jen dvacetiprocentní popularitu. Postupně si ale získala chudé. Těží z ekonomického růstu země - vloni  devítiprocentního. A dává třem milionům nejchudších dětí  po 50 dolarech měsíčně. Kritici ovšem zpochybňují udržitelnost sociálních programů. Za úspěchem prezidentky vidí spíš roztříštěnost opozice a vlnu sympatií po loňském náhlém úmrtí manžela a bývalého prezidenta Néstora Kirchnera. Právě o něm se spekulovalo jako o žhavém kandidátovi pro letošek. On údajně zemi dál řídil ze zákulisí. „Bez něj, bez jeho nesmírné odvahy a statečnosti, by toto vítězství nebylo možné,“ prohlásila Fernándezová.

Fernándezová povede další čtyři roky Argentinu (zdroj: ČT24)