Počet obětí zemětřesení v Turecku stoupá

Van – Nedělní zemětřesení o síle 7,2 stupně Richterovy škály, které udeřilo ve východním Turecku asi 35 kilometrů severně od města Van, si vyžádalo už nejméně 272 mrtvých a přes 1 300 zraněných. Premiér Recep Tayyip Erdogan se vydal do postižené oblasti.  Český konzul v Ankaře Viktor Michalík sdělil, že zatím nemá žádné informace o tom, že by zemětřesení postihlo občany České republiky.

Zemětřesení o síle 7,2 stupně udeřilo v dané oblasti v neděli po poledni a během dalších hodin pak bylo údajně následováno až sedmdesáti otřesy o síle 4,2 až 5,6 stupně. Ve dvou městech Ercisi a Vanu se zřítilo asi tisíc domů. Novější domy v Ercisi stojí, jiné v těsné blízkosti otřesy obrátily v sutiny. Teď je kus po kuse obracejí ruce záchranářů, bojují s časem o životy uvězněných. Pohřešují se jich stovky.

Zraněných je v zasažené oblasti přes tisíc. V nemocnicích je navštívil premiér Erdogan. Poděkoval za nabídky pomoci ze zahraničí - taky z Izraele a Arménie, s jejichž vládami má Ankara napjaté vztahy. „Turecko požádá o pomoc těchto zemí, bude-li to třeba. Už teď na místě zasahují týmy z Azerbajdžánu, Íránu a Bulharska,“ uvedl premiér.   

Obyvatel Vanu:

„Najednou zemětřesení strhlo dům přede mnou. Všichni, kdo jsme byli poblíž, jsme tam běželi a vytáhli jsme ze sutin dva zraněné lidi. Na druhé straně ulice jsou pod zříceným domem zřejmě uvězněni tři dospívající.“

Výpadky proudu a zřícené nemocnice komplikují lékařům práci

V obou městech jsou výpadky proudu, ve Vanu byly preventivně zastaveny také dodávky plynu kvůli obavám z náhodného výbuchu. Mnozí lidé z postižených měst ve strachu z dalších otřesů utíkají, jiní se zdržují na volných prostranstvích.

Přírodní katastrofa poničila také zdi věznice ve městě Van, odkud následně podle televize utekly desítky trestanců. Káznice uvedla, že mnozí se později sami vrátili.

Mapa
Zdroj: ČT24

V nemocnici v Ercisu lékaři a sestry ošetřují zraněné v zahradě, protože nemocniční budova byla silně poškozena. „Nemůžeme operovat uvnitř. Ošetřujeme zraněné v zahradě a v sousední budově, která má generátor,“ konstatuje zdravotní sestra Eda Ekizogluová. Ve městě se zřizují narychlo dvě polní nemocnice. „Hodně budov se zřítilo, hodně lidí zahynulo, počet ale neznáme. Čekáme na akutní pomoc, je to velmi naléhavé,“ řekl zpravodajské televizi NTV starosta Ercisu Zulfukar Arapoglu. 

Pro lidi bez přístřeší postavil Červený půlměsíc velmi rychle stanová města. Provizorní a následně před zimou trvalejší ubytování musí najít pro desetitisíce lidí. Obyvatelé po mrazivé bezesné noci vděčně přijímají pomoc - chleba, trochu teplého jídla. Myšlenky se stále obrací ke stovkám pohřešovaných. „Je to zlé, mnoho našich přátel a příbuzných je pořád pod sutinami. Žádný z nich se neozval,“ říká jeden z místních.