Mezinárodní časopis věnoval celé číslo české „karbonské mafii“

Praha - Práci českého týmu "lovců zkamenělin" se podrobně věnuje celosvětový odborný časopis Review of Paleobotany and Palynology. Čeští vědci, kterým se často neformálně přezdívá "karbonská mafie", se zaměřili na výzkum tři sta milionů let starého pralesa, který ležel na dnešním českém území. Na základě nálezů vypracovali i vědecké rekonstrukce toho, jak tehdy vypadala příroda.

V té době byly v Čechách tropy a sopky byly aktivní. Popel z nich zakryl jejich okolí. „Vegetace byla zasypána sopečným popelem, který ji zakonzervoval do detailu,“ vysvětlil Stanislav Opluštil z Přírodovědecké fakulty UK.

Vědci teď na několika místech republiky popelový nános oprašují pomocí špičkových metod. „Jsme schopni získat spory o rozměrech několika mikrometrů,“ potvrdil Jiří Bek z Geologického ústavu AV ČR.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Díky tomu umí vědci vykreslit téměř dokonalý obraz nezvyklého lesa plavuní, přesliček a obrovského hmyzu. Jako první na světě objevili čeští paleontologové například tři sta milionů let starou liánu. „Byla schopná šplhat až do výšky dvaceti metrů,“ popisuje unikátní objev Opluštil.

Na základě nových českých nálezů se mění představy o jednotlivých druzích i o celém karbonském pralese. I proto se editoři renomovaného paleontologického časopisu rozhodli vydat speciální vydání věnované české karbonské skupině. Všech 250 stran bude věnováno pouze jí.