Při nejhorším incidentu za 12 let zahynulo na Západním břehu Jordánu šest lidí

Ramalláh - Šest lidí zemřelo na Západním břehu Jordánu při střetech mezi radikály z hnutí Hamas a palestinskou policií. Když se pokusila členy hnutí zatknout, rozpoutala se přestřelka. Policie je loajální konkurenčnímu hnutí Fatah prezidenta Mahmúda Abbáse. Je to jeden z nejvážnějších incidentů od doby, kdy Hamas ovládl v roce 2007 pásmo Gazy. Mezi mrtvými je jeden civilista, tři policisté Fatahu a dva muži z Hamasu.

Bojovalo se ve městě Kalkílija, kde se policie snažila dopadnout člena ozbrojeného křídla Hamasu. Podle svědků se několik ozbrojenců Hamasu ukrylo v budovách a odmítli se vzdát. Při přestřelce hledaný muž zemřel a policie pak v celé Kalkíliji vyhlásila zákaz vycházení.

Hamas obviňuje bezpečnostní složky Fatahu z toho, že se snaží tvrdě zakročit proti jejich přívržencům. V sobotu prý bylo na západním břehu zatčeno 22 aktivistů Hamasu. Fatah popírá, že by zatčení byla politicky motivovaná. Jeden z členů bezpečnosti západního břehu uvedl, že v sobotu zatčení jedinci se podíleli na praní špinavých peněz, přechovávali zbraně a podněcovali k nenávisti.


Napětí mezi oběma skupinami je vysoké od června 2007, kdy Hamas po bojích s Fatahem získal kontrolu nad pásmem Gazy. Během nedávných rozhovorů v Káhiře dal Egypt oběma organizacím ultimátum, aby do 7. července dospěly k dohodě.