V 97 letech zemřela poslední cestující z Titaniku

Londýn - V 97 letech zemřela poslední přeživší pasažérka Titaniku, Angličanka Millvina Deanová. Na první cestě slavné "nepotopitelné" luxusní zaoceánské lodi z britského Southamptonu do New Yorku se Deanová plavila jako devítitýdenní kojenec, a byla tak nejmladší cestující. Když parník v dubnu 1912 narazil do ledovce, byla Deanová společně s matkou a bratrem naložena do záchranného člunu. Její otec katastrofu nepřežil a matka se poté vrátila s dětmi do Anglie. Při neštěstí v roce 1912 přišlo o život na 1500 lidí, přežilo 711 osob.

Millvina Deanová byla poslední žijící osobou, kdo prořil tragickou plavbu slavného Titaniku. Nic si z ní ale nepamatovala, protože byla nejmladší pasažérku na palubě. Když loď narazila na ledovec a 15 dubna 1912 šla ke dnu, bylo jí jen 9 týdnů. Jako většina ostatních cestovala 3. třídou za lepším životem v Americe. Její rodiče si chtěli otevřít obchod s tabákem v Kanasu.

Ona, její matka a 2letý brat Bert přežili. Ve vodách studeného Atlantiku ale zahynul mezi 1 517 lidmi její otec. Rodina se proto vrátila do Británie, kde Millvína prožila zbytek života.

V 97 letech zemřela poslední cestující z Titaniku (zdroj: ČT24)


Loni byla Deanová, která prožila většinu svého života v anglickém Southamptonu, nucena uspořádat dražbu památečních předmětů z Titaniku, aby získala prostředky na další pobyt v domově důchodců. Dražba vynesla v přepočtu přes milion korun, což byl desetinásobek toho, co Deanová očekávala.