Pákistánští uprchlíci se vracejí do svých zničených domovů

Mingora - Do Mingory, největšího města pákistánského údolí Svát, se postupně vracejí lidé, kteří uprchli před armádní ofenzivou proti Talibanu. Ukazuje se tak celý rozsah škod konfliktu mezi vojáky a ozbrojenci. Většina domů je zničená, neteče voda, nefunguje elektřina. Mezinárodní Červený kříž má velké obavy z humanitární katastrofy. Celkem totiž před boji uprchlo dva a půl milionu lidí.

Pákistánská armáda postupuje údolím Svát, které je už téměř celé vyčištěné od talibanských povstalců. Dnes díky tomu armáda zrušila zákaz vycházení v sedmi městech v údolí Svát na severozápadě země. Lidé, kteří z oblasti neutekli a byli zde uvězněni, si tak mohou po několika týdnech znovu doplnit zásoby potravin a vody.

I nadále ovšem obyvatelům, kteří se vracejí do svých domovů, hrozí nebezpečí. I dnes se totiž v hlavním městě regionu v Mingoře ozývá střelba. Kromě toho v údolí nebyly obnoveny dodávky elektřiny, není tekoucí voda, potravin je málo a nefungují telefonní linky, varují humanitární organizace.

Pákistánské ozbrojené síly vedou už zhruba měsíc ofenzivu proti hnutí Taliban ve Svátu i sousedních okresech. Vojáci zaútočili poté, co ozbrojenci porušili dohodu o příměří.