Příprava na Obamu, policejní manévry jaké Káhira nezažila

Káhira - V Káhiře předcházejí návštěvě amerického prezidenta obrovské policejní manévry. Před příjezdem Baracka Obamy se musejí vyklidit ulice, policie vyslechla asi tři stovky lidí. Do poslední chvíle se navíc drží v tajnosti, kde vlastně Obama přednese svůj projev, v němž by mohl nastínit americkou politiku na Blízkém východě.

Káhira se ze dne na den změní v město duchů. Z jindy přeplněných ulic zmizí kvůli bezpečnosti amerického prezidenta všechna auta. Obama pak hladce projede městem, aby se v centru setkal s egyptským prezidentem Husním Mubarakem, poté ho čeká přesun na univerzitu.

„Všechny silnice, po nichž prezidentská kolona pojede, už byly překontrolovány. Americké bezpečnostní služby jsou už v Egyptě a cesta byla zabezpečena. Policie bude rozmístěna na střechách, v domech, všude,“ řekl zdroj.

Obama má také v plánu přednést v Káhiře klíčový projev adresovaný celému muslimskému světu. Kde to ale bude, to je zatím přísně tajné. Ústředním tématem proslovu by se měl podle analytiků stát mírový proces na Blízkém východě nebo jaderný íránský program.

Nejmenovaný egyptský policejní zdroj prohlásil, že podobná bezpečnostní opatření Egypt nepamatuje a to i přesto, že Obamova návštěva potrvá jen několik hodin.

Vydáno pod