Další Berlusconiho skandál: do své luxusní vily svážel hosty vládními letadly

Řím/Praha - Italská opozice požaduje po premiérovi Silviu Berlusconim vysvětlení kvůli používání vládních letadel. Objevilo se totiž podezření, že jimi nechával vozit své soukromé hosty do své luxusní vily na Sardinii. Opoziční Demokratická strana dnes tento dotaz vznesla v parlamentu.

Podezření na zneužívání státních letounů k soukromým účelům se objevilo poté, co úřady v sobotu zabavily kolem 700 snímků z Berlusconiho sardinské rezidence. Bylo na nich prý vidět i to, jak soukromí hosté italského premiéra vystupují z vládních letadel. Fotografie pořídil paparazzi Antonello Zappadu. Kromě letounů je na záběrech údajně mimo jiné silvestrovský večírek, nezletilé dívky, ženy „nahoře bez“ či nahý český expremiér Mirek Topolánek.

Topolánek s rodinou navštívil Berlusconiho rezidenci loni v květnu. Spolu s ním tam byl i tehdejší ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS). Bývalý český premiér dnes ČTK v textové zprávě napsal, že na informace italských médií „nebude nijak reagovat“. Řebíček pak ČTK sdělil, že fotografie neviděl, a tak se k nim nemůže vyjadřovat. „A jsem si skoro jistý, že kdybych je viděl, stejně bych k nim neměl co říci,“ dodal.

Skandálů dvaasedmdesátiletého italského premiéra v poslední době přibývá. Už pár týdnů přitahuje pozornost aféra kolem dívky Noemi z Neapole, jejíchž osmnáctin se Berlusconi v dubnu zúčastnil. Jeho manželka poté podala žádost o rozvod. Premiér vytrvale popírá, že by měl románky s nezletilými děvčaty. Na zabavených snímcích z jeho silvestrovského večírku na Sardinii je ale prý i Noemi, tehdy sedmnáctiletá.

Berlusconi se označuje za oběť pomlouvačné kampaně levicových médií. „V posledních týdnech se o mně píšou jen samé lži, které mi mají politicky uškodit před evropskými volbami,“ řekl dnes v rozhlasovém rozhovoru.