Obama vyrazil na Blízký východ vylepšovat vztahy s muslimským světem

Rijád - Americký prezident Barack Obama vyrazil na klíčovou cestu po Blízkém východě, která má zlepšit vztahy s muslimským světem. Americký prezident před odletem prohlásil, že chce překonat nedorozumění z minulosti. Washington doufá v oživení izraelsko-palestinských jednání o míru. Druhým hlavním tématem bude íránský jaderný program. Obama cestu začíná u strategického blízkovýchodního spojence - Saúdské Arábie. Obama dnes přiletěl do Rijádu. Na letišti ho přivítal saúdskoarabský král Abdalláh.

Na letišti amerického prezidenta se všemi poctami uvítal saúdskoarabský král Abdalláh. A zdá se, že Obamu čeká v Saúdské Arábii vřelé přijetí. „Obama přijíždí do ovzduší velké důvěry, jsme nyní na společné vlnové délce,“ prohlásil poradce saúdskoarabské vlády.

„Přátelství mezi Saudskou Arábiií a Spojenými státy má dlouhou historii. Naše vztahy mají strategický význam. Je pro mě velmi důležité přijet do míst, kde začínal islám,“ uvedl Obama na setkání s králem Abdalláhem. Návštěva by měla přispět k uvolnění napětí, které bylo pro vztahy USA a muslimských zemí typické za vlády George Bushe. „Obamovu návštěvu vidíme optimisticky, doufáme, že smaže předchozí pověst arabského světa jako světa terorismu,“ říká student diplomacie Abíd Azíz Bdáh.

Obama dnes přespí na statku, na němž král Abdalláh chová koně, a ve čtvrtek odcestuje do Káhiry, kde chce v projevu určeném muslimskému světu přesvědčit o společných zájmech, možnosti spolupracovat a budovat vzájemnou důvěru. Odborníci se domnívají, že k tomu bude muset Obama dokázat, že USA přestaly muslimské země považovat za arénu, v níž se řeší problémy s terorismem.

Obama k Arabům: Neříkejte veřejně něco jiného než v soukromí 

Obama chce ve svém čtvrtečním zásadním projevu k muslimskému světu vyzvat Araby i Izraelce, aby přestali říkat veřejně něco jiného, než říkají v soukromí. „Je mnoho arabských zemí, které více znepokojuje hrozba Íránu vlastnícího jaderné zbraně než hrozba vycházející od Izrale, ale nechtějí to přiznat,“ řekl Obama v rozhovoru zveřejněném v dnešním listu The New York Times.

Kromě policistů a armády jsou na příjezd amerického prezidenta v Káhiře připraveni i prodejci suvenýrů, nabízejí například plastiku Obamy jako nového Tutanchámona.

Druhý nejvyšší muž teroristické sítě al-Káida, Ajman Zawahrí už ale na internetu vyzval Egypťany, aby se proti Obamovi postavili. Nazývá ho zločincem. S odkazem na ofenzívu v Pákistánu proti islámským povstalcům prohlašuje, že Obamův krvavý vzkaz už muslimové poznali.

Z Blízkého východu se pak americký prezident přesune do Evropy. Navštíví Německo a ve Francii se zúčastní oslav 65. výročí vylodění spojenců v Normandii. 

Vydáno pod