Polsko slaví 20. výročí pádu komunismu

Gdaňsk/Krakov - Polsko dnes v Krakově a Gdaňsku slaví 20. výročí prvních polosvobodných voleb, které skončily jasným vítězství protikomunistického hnutí Solidarita. Na krakovském hradě Wawel přivítal premiér Donald Tusk šéfy vlád několika postkomunistických zemí včetně Jana Fischera, lídra Solidarity a pozdějšího prezidenta Lecha Wałęsu, bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla a německou kancléřku Angelu Merkelovou.

Havel i Wałęsa se později přesunou do Gdaňsku, kde se v poledne koná mše u pomníku zabitých pracovníků loděnic a odpoledne konference věnovaná událostem roku 1989. Náměstí Solidarity od rána začaly plnit stovky lidí. Očekává se, že na bohoslužbě jich může být až 10 tisíc.

Kvůli sporům Tuska s prezidentem Lechem Kaczyńským je hlava státu od rána v severopolském Gdaňsku, kde Solidarita vznikla, zatímco šéf vlády oslavuje se svými protějšky z postkomunistických zemí v Krakově - také kvůli obavám z chystané protivládní demonstrace v Gdaňsku.

Dvě oslavy pádu komunismu - je to na hlavu postavené

To se ale nelíbí odborářům ani někdejším členům Solidarity. „Je to na hlavu postavené. Solidarita vznikla u nás, Krakov s tím nemá nic společného,“ řekl v Gdaňsku jeden z odborářů Krzysztof Dogielewicz.

Nesváry mezi politiky rozhořčily i někdejšího člena Solidarity Jozefa Halase. Ten dnes proto odmítl přijmout od prezidenta vyznamenání. Podle něj by všichni členové Solidarity měli být společně právě v takový den, jakým je 20. výročí prvních polosvobodných voleb v tehdejším komunistickém bloku. Halas připomněl, že v 80. letech seděli v jednom pokoji Lech Kaczyński, jenž kdysi stál po boku legendárního lídra Solidarity Lecha Walesy, i Donald Tusk.

Někdejší člen Solidarity Jozef Halas:


Částečně svobodné volby v Polsku předznamenaly pád komunismu 

Jednání u kulatého stolu mezi zástupci opozice a komunisty začala v únoru 1989 a skončila v dubnu dohodou o legalizaci Solidarity a vypsáním částečně svobodných voleb. Ty se konaly 4. června 1989 a opozice v nich jasně zvítězila. V srpnu téhož roku v čele vlády stanul nekomunista Tadeusz Mazowiecki.

Polsko chce světu v rámci oslav hlavně připomenout, že komunismus nepadl až s Berlínskou zdí 9. listopadu. Větší šanci zvítězit v boji o paměť však má podle odborníků asi přece jen Berlín, a to mimo jiné i kvůli sporu polského premiéra a prezidenta, kteří slaví na různých koncích Polska.

Havel: Naší povinností je solidarita s lidmi žijícími v totalitě

Václav Havel na oslavách v Krakově řekl, že povinností zemí, které zažily totalitní režimy, je být solidární s těmi, kdo žijí v podmínkách totalitního nebo autoritativního státu. V této souvislosti mluvil o Barmě, Severní Koreji, Kubě a Íránu. Polský premiér Donald Tusk vyzval k solidaritě v době globální ekonomické krize, na niž může být odpovědí agrese, konflikt či egoismus. Doporučil, aby se svět inspiroval „polským patentem, kterým je svoboda a solidarita“.

Dnešnímu výročí se obsáhle věnují polská média. List Gazeta Wyborcza má na své titulní stránce stejné logo jako před dvaceti lety, kdy začal vycházet. První stranu lze dnes číst i „vzhůru nohama“, noviny chtěly svým čtenářům dát „svobodu volby“.