Brazilci vytáhli z moře trosky havarovaného Airbusu A330

Rio de Janeiro - Brazilci dnes vytáhli z Atlantiku pomocí vrtulníků první trosky, které s největší pravděpodobností patří havarovanému letounu společnosti Air France. Nyní budou zbytky letadla zkoumat odborníci, kteří budou hledat nějaký důkaz, jako například výrobní číslo, který by potvrdil, že jde skutečně o trosky ztraceného Airbusu A330.

Záchranáři se dnes dostali k místu, kde byly včera a v úterý objeveny trosky havarovaného letounu. Podařilo se jim z vody vytáhnout nákladní paletu a dvě bóje.

Ty ihned putují na ostrov Fernando de Noronha, odkud budou převezeny do přístavního města Recife na severovýchodě Brazílie. Tam mají být sériová čísla bójí porovnána s vybavením havarovaného letounu, aby bylo ověřeno, že jde skutečně o trosky z tragického letu.

Vrtulníky se na místo nálezu trosek dostaly z brazilské vojenské fregaty Constituiçao, která vede trojici pátracích lodí. V oblasti dál pokračuje pátrání po dalších zbytcích ztraceného Airbusu A330. Cílem je objevit černou skříňku, která by mohla objasnit, co se vlastně na palubě letounu odehrálo.

Odborníci se ale obávají, že záznamové systémy možná ani nenajdou. Vrak kokpitu, kde jsou skříňky umístěny, se může totiž nacházet na dně oceánu, který je v oblasti až 5 kilometrů hluboký.