Brown chystá po evropských volbách změny v kabinetu

Londýn - Tlak na britského premiéra Gordona Browna se stupňuje. K rezignaci ho vyzval ministr práce a sociálních věcí James Purnell, který zároveň jako už třetí ministr za poslední tři dny odstoupil z vlády. Navíc dnes svou rezignaci nabídl i ministr obrany. Oznámila to televize BBC těsně po skončení evropských a místních voleb. Právě ty mají napovědět o dalším Brownově osudu, jeho labouristům průzkumy předpovídají drtivou porážku.

BBC informovala, že Purnell oznámil demisi v dopise zaslaném deníkům The Times a The Sun, aby vyvolal debatu o situaci ve vládní Labouristické straně. Purnell vyzval Browna, aby „ustoupil a poskytl labouristům šanci vyhrát příští volby“.

O své demisi dnes veřejnost informoval i ministr obrany James Hutton, o níž dnes informovaly britské televize. I když Hutton na rozdíl od Purnella premiéra podpořil, demise klíčového ministra v době, kdy Británie vede válku v Afghánistánu, Browna dále oslabuje.

Před Purnellem navíc odstoupily v úterý ministryně vnitra Jacqui Smithová a ve středu ministryně pro obce Hazel Blearsová, obě odešly z funkce kvůli skandálu s poslaneckými náhradami.    

Všechno napovídá tomu, že evropské volby budou znamenat pro vládní labouristy debakl. I proto se musí Gordon Brown bát o své křeslo. Labouristé už uvažují, jak se premiéra zbavit.

Labouristický poslanec Barry Sheerman dnes řekl BBC, že poslanci by měli mít možnost uspořádat tajné hlasování o premiérově budoucnosti. „Mnoho mých kolegů v parlamentu si telefonuje a vyměňuje maily,“ řekl Sheerman. „Nejde jen o pár lidí, ale o hodně poslanců nespokojených s nynější situací.“

Brown provedl změny ve vládě 

Brown už kvůli krizi provedl změny ve vládě. Ministrem financí zůstal Alistair Darling, novým ministrem vnitra se stal dosavadní ministr zdravotnictví Alan Johnson, který je nejčastěji tipován jako případný Brownův nástupce v čele labouristů. Křeslo si zachoval ministr spravedlnosti Jack Straw, John Denham se stal ministrem pro obce, náměstkyně ministra financí Yvette Cooperová nahradila Jamese Purnella jako ministryně práce. Ministrem obrany je dosavadní náměstek Bob Ainsworth, David Miliband zůstává ministrem zahraničí, stejně tak Peter Mandelson v čele posíleného ministerstva obchodu.