Taliban Obamovi nevěří, námořní pěchota USA se chystá na Afghánistán

Kábul - Vedení Talibanu dnes vydalo prohlášení, podle něhož nevěří čtvrtečnímu ujištění prezidenta Baracka Obamy, že USA nechtějí mít své vojáky a základny trvale v Afghánistánu. Proti talibancům stojí nyní přes 70 tisíc zahraničních vojáků a USA tu rozmísťují další posily o síle téměř 20 tisíc mužů.

„Dokud Američané zůstanou v Afghánistánu, bude pokračovat svatá válka a odpor proti nim. Pokud Obama chce skutečně mír, musí ukončit vojenskou přítomnost, tuto invazi,“ uvádí se v prohlášení talibanců, kteří v posledních dvou letech zesílili útoky. V Afghánistánu od čtvrtka zahynulo při různých incidentech nejméně 30 lidí, většinou rebelů, ale také tři děti.

Do Afghánistánu v těchto dnech míří příslušníci americké námořní pěchoty, z nichž většina bude umístěna v Hílmandu a také Faráhu. Právě jihoafghánská provincie Hílmand a Faráh na západě země byly dějištěm nejtěžších útoků. Námořní pěchota vždy patřila v americké zahraniční politice k posledním, ale velmi účinným nástrojům. Tvoří páteř jednotek v Iráku i posil v Afghánistánu.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)