V ukrajinské vládě skončil další klíčový ministr

Kyjev - Ukrajinský parlament odvolal ministra obrany Jurije Jechanurova kvůli obviněním z korupce a zpronevěry. Pro jeho odchod hlasovala drtivá většina poslanců - 363 ze 460. Jednomyslně toto rozhodnutí podpořil Blok Julije Tymošenkové. Jechanurov byl přitom jedním z mála spojenců prezidenta Juščenka ve vládě. Podle ukrajinské ústavy prezident jmenuje ministra obrany a zahraničí, ve vládě zůstávají po dnešním dni už tři neobsazená křesla.

Finanční kontrola na ministerstvu obrany koncem května dala za pravdu obviněním premiérky, která vytkla ministerstvu korupci a zpronevěru. Konkrétně se obvinění týkalo nákupu potravin a pohonných hmot pro armádu za ceny mnohem vyšší než tržní a neprůhledného odstoupení rozsáhlých pozemků. Jechanurov obvinění odmítl a uvedl, že souvisí s prezidentskými volbami, které se budou konat příští rok v lednu.

V ukrajinské vládě zůstávají po dnešním dni tři neobsazená křesla. V únoru podal demisi ministr financí Viktor Pynzenyk a v březnu byl odvolán ministr zahraničních věcí Volodymyr Ohryzko. Velmi nejistá je i situace na ministerstvu vnitra, jehož šéf Jurij Lucenko podal v květnu demisi poté, co byl přistižen, jak řádí opilý na německém letišti a byl zadržen policií. Jeho případ se zatím prošetřuje.

Ukrajinský parlament
Zdroj: ČT24