Zatknul jsem Che Guevaru, vypráví bývalý agent CIA pro ČT

Praha - Félix Ismael Rodríguez je bývalý agent CIA, který se v Bolívii účastnil zatčení legendárního argentinského revolucionáře Che Guevary. Provedl i poslední výslech před jeho smrtí. V exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi popisuje Rodríguez poslední okamžiky Guevarova života i jeho poslední přání.

Rodríguez se narodil na Kubě a poté, co se tam vlády ujal Fidel Castro, společně se svými rodiči emigroval do USA. Ve Spojených státech vystudoval, dostal se i na univerzitu. Milníkem v jeho životě byly záběry v televizi, které ukazovaly popravy odpůrců režimu na Kubě. „Byli to nevinní lidé, obviněni ze zločinů proti revolučnímu režimu. Vzpomínám si na tváře lidí, kteří čekali na svou popravu,“ vypráví Rodríguez s tím, že se tehdy rozhodl, že pro svobodu ve své zemi musí něco udělat.

Po střední škole se sice dostal na technickou univerzitu v Miami, rozhodl se ale začít bojovat proti Castrovu režimu. Přihlásil se proto do výcvikového tábora v Guatemale. Teprve později se dozvěděl, že byl zařazen do speciální skupiny pod vedením CIA.

Exkluzivní rozhovor s Félixem Rodríguezem (zdroj: ČT24)

CIA chtěla Guevaru živého

„Po výcviku jsme se tajně vylodili na Kubě, kde jsme se měli spojit s tamějším podzemním hnutím,“ popisuje Rodríguez. Tato akce však skončila krachem a agent se zachránil jen díky azylu, který mu poskytla venezuelská ambasáda. Zde čekal skoro půl roku, než ji mohl opustit a vrátit se zpět do Miami. Poté se na Kubu dostal ještě několikrát, například podával informace o budování sovětské podmořské základny.

Nejdůležitější událostí v Rodríguezově kariéře agenta bylo bezpochyby zatčení revolucionáře Che Guevary. Ten se snažil vyvolávat revoluce v Africe a Latinské Americe. Osudnou se mu stala snaha pomoci bolívijským povstalcům.

„Když jsme jeli do Bolívie, měli jsme instrukce Guevarův život ušetřit. CIA věděla o tom, že Che spolupracuje s Castrem a má od něj podrobné instrukce, jak si počínat dál,“ popisuje pozadí události Rodríguez. Zatčení přišlo poté, co jeden z vesničanů, kteří Guevarovu oddílu nosili jídlo, polohu povstalců udal. Většina tamních obyvatel totiž Guevaru a komunisty nepodporovala.

„Nikdy mě neměli dostat živého.“

                               Che Guevara několik hodin před svou smrtí

„Poprvé jsem ho viděl 9. října, ležel svázaný na zemi. Řekl jsem mu ´Che Guevaro, hovořím k Tobě. Jsi tady, protože věříš ve své myšlenky, ale já mám tvé myšlenky za špatné´. Podíval se na mě, jestli se mu vysmívám, ale viděl, že mluvím vážně. Vstal a požádal mě, abych ho rozvázal. Pak jsme si dlouze povídali. Oba jsme k sobě navzájem chovali úctu,“ popisuje své první setkání s legendárním revolucionářem bývalý agent CIA Rodríguez.

Poté přišel příkaz bolívijské vlády, že Guevara musí být zabit. Rodríguez se proti tomu rozkazu postavil, od vlády USA měl pokyny získat Che živého. „Bolívijci se mě ptali, kdy ho zabiju, já jsem nevěděl, proč to říkají. Až poté jsem zjistil, že už byla vydána oficiální zpráva, že Che Guevara byl zabit při přestřelce. Když to Guevara slyšel, zbledl a řekl, že to tak bude lepší a že neměl být nikdy chycen živý. Pak si zapálil dýmku,“ vzpomíná na poslední hodiny života Che Guevary agent Rodríguez.

Vlast, nebo smrt!  

Guevara poté vzkázal po Rodríguezovi své manželce, aby se znovu vdala a byla šťastná. S úsměvem ještě vzkázal Fidelu Castrovi, ať zahájí revoluci ve Spojených státech. „Pak jsme si podali ruku a objali jsme se. Vyšel jsem z místnosti a požádal bolívijského důstojníka, aby Guevaru střelili, jako by byl zabit v boji. Deset minut poté se ozvala salva a Che Guevara byl mrtev,“ uzavírá své vzpomínání Félix Ismael Rodríguez.

Che Guevarovo pohřbené tělo bylo nalezeno až po třiceti letech v roce 1997. Poté bylo převezeno na Kubu, mnozí ale zpochybňují, že ostatky skutečně patří tomuto revolucionáři. Guevarovo zapálení pro své ideály, charisma a vzezření novodobého Ježíše z něj udělaly legendu a ikonu revoltující mládeže.

  • Che Guevara autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/915/91461.jpg
  • Che Guevara při výcviku partyzánů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/915/91458.jpg
  • Che Guevara autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/435/43464.jpg
  • Jihoamerický levicový revolucionář autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/303/30212.jpg