V Íránu vrcholí volební kampaň, kandidáti bojují o hlasy žen

Teherán - Prezidentská předvolební kampaň v Íránu vrcholí, kandidáti svádí velký boj o nerozhodné voliče a také o hlasy žen. Opoziční kandidáti jim slibují lepší postavení ve společnosti a některé z nich na to slyší. Své voličky má ale i současný prezident Ahmadínežád, podporují ho hlavně ženy z řad chudých náboženských rodin.

Ženy na chudém jihu Teheránu dělí od bohatší severní části jen pár kilometrů, přesto to je, jako kdyby žily na jiné planetě. Na jihu Teheránu je ženský svět úplně černý, z tváří je vidět jen to nejnutnější. Na severu jsou ale šaty čím dál přiléhavější a šátky se posouvají dozadu. Liberálně smýšlející ženy ale chtějí volnosti ještě víc.

Řada žen ale stejně bude volit současného prezidenta Ahmadínežáda. Pocházejí z konzervativních rodin a závoj je pro ně nedílnou podstatou islámu. Podobné názory panují i na venkově nebo v poutním městě Komm, kde je přes 20 náboženských škol.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Islám ženám nošení závoje nepřikazuje

Komm je bašta náboženského a politického konzervatismu, minulý týden tady dokonce někdo zapálil volební štáb reformního prezidentského kandidáta Músávího. I tady se ale najdou liberálové, a to i mezi nejvyššími duchovními. Jedním z nich je ajatolláh Sáneí, podstatu islámské revoluce nezpochybňuje. Ostře ale kritizuje současnou vládu a patří mezi přední bojovníky za lidská práva a za svobodu žen.

„Islám nošení vše zahalujícího závoje nepřikazuje. V Íránu je to povinné, protože to přikazuje zákon přijatý v parlamentu. Není to náboženská, ale občanská povinnost,“ vysvětluje svůj postoj Sáneí.

Revoluční poslanci tak reagovali na šáhovy zákony, které se závoj snažily zakázat. Dnes, třicet let po revoluci, je na místě otázka, jestli reformní kandidát dokáže ženy přesvědčit, že si mají o šátku rozhodovat samy a mají to dát najevo v pátečních volbách.

Vydáno pod