Masúd vyhnal Rusy z Afghánistánu, i osm let po smrti je hrdinou

Kábul - Ozbrojenci z al-Káidy v roce 2001 zavraždili hrdinu protisovětského odboje Ahmada Šáha Hasana Masúda. Ten je přitom i dnes, osm let po smrti, stále nejpopulárnějším afghánským politikem. Podle billboardů a plakátů na ulicích Kábulu by se mohlo zdát, že největší šance v srpnových presidentských volbách má tento mrtvý muž. Pronikavý pohled Ahmada Šáha Masúda je všude. Nikdo z žijících politiků mu podle Afghánců nesahá ani na paty. Jeho portréty nosí lidé v mobilech i v náprsních kapsách.

„Byl to opravdový hrdina a skutečný mudžahedýn. Dokázal, že je pravým bojovníkem proti okupantům a proti kolonizátorům Afghánistánu,“ vzpomíná na Masúda obyvatel Kábulu.

Během bojů proti Sovětům si Masúd vysloužil přezdívku Lev Pandžšírského údolí, odtud totiž pocházel. Přes všechna úsilí zabít tohoto muže, se to Sovětům nepodařilo. Masúdovi přívrženci byli postrachem sovětských jednotek až do konce války.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Prezidentský kandidát Abdulláh Abdulláh o Masúdovi:

„Byl vším, byl přítelem, byl vůdcem a byl učitelem, aniž by se jako učitel choval.“

Neporazitelnost v boji proti Talibanu z něj udělala legendu afghánského odboje. Nakonec ho zabil pumový atentát 9. září 2001. Údajně na přímý pokyn Usámy bin Ládina. O dva dny později zaútočila al-Káida na Spojené státy a bin Ládin si uvědomoval, že v Masúdovi by měli Američané schopného spojence.


Masúdův bratr tvrdí, že neutichající popularita mrtvého bojovníka souvisí i s rostoucí nespokojeností s vedením současné vlády, kterou Afghánci viní z korupce a neschopnosti.

Masúd má ale i své kritiky. Údajně se Sověty uzavřel krátkodobé příměří a jeho bojovníci rabovali, znásilňovali a zabíjeli civilisty. V ulicích Kábulu však nadále zůstává hrdinou.

Ahmad Šáh Hasan Masúd

Byl to vůdce, který s podporou USA a dalších států, vyhnal s Afghánistánu ruskou armádu. Tím si vysloužil přezdívku Lev Pandžšírského údolí. V roce 1992 se dokonce stal ministrem obrany. Poté, co se v roce 1996 ujal vlády v zemi Taliban, vrátil se Masúd do opozice. Sloužil jako velitel ve Spojené islámské frontě za záchranu Afghánistánu.

V roce 2001 na něho 9. září zaútočili dva ozbrojenci z al-Káidy. Bombový útok politik nepřežil. Po své smrti byl prohlášen za národního hrdinu, v Afghánistánu je 9. září státní svátek, je to takzvaný Masúdův den.