RB OSN schválila rozšíření sankcí proti Severní Koreji

New York - Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila ostřejší sankce proti komunistické Severní Koreji. Reaguje tak na nedávné zkoušky jaderné zbraně a dalekonosných raket. Pro návrh hlasovala i Čína, která byla donedávna zastáncem Pchjongjangu. Nové sankce se týkají zbraní a finančních dohod.

Rezoluce číslo 1874 požaduje, aby KLDR neprováděla žádné další jaderné ani raketové testy a zavádí nové sankce týkající se zbraní i finančních dohod uzavíraných se severokorejským režimem. Usnesení členských států OSN také vyzývá, aby prohledávaly podezřelé severokorejské nákladní lodě.

Americká zástupkyně v Radě bezpečnosti Rosemary DiCarlová řekla, že dnešní hlasování je silnou a jednotnou mezinárodní odpovědí na nepřípustné chování Severní Koreje.

Vstup Michala Kubala z Washingtonu (zdroj: ČT24)

Kim Čong Il si zřejmě nepochutná na svém oblíbeném alkoholu

Spojené státy chtěly původně spolu s Japonskem přísnější sankce, Rusko a Čína naopak mírnější. Výsledná rezoluce je pak kompromisem obou návrhů, nejdůležitější je, že se pod ní podepsala i Čína.

Nová rezoluce obsahuje zbrojní embargo, embargo na vývoz i import, který se týká i luxusního zboží, což by měl pocítit hlavně Kim Čong Ilův režim. Do KLDR se tak nyní nebude moci dovážet luxusní alkohol a pochutiny, ve kterých si severokorejský vůdce libuje.

Na KLDR byly uvaleny již dvě sankce před třemi lety

KLDR provedla 25. května jadernou zkoušku a v následujících dnech odpálila i několik raket krátkého doletu. Na konci minulého měsíce navíc Pchjongjang oznámil, že se necítí být vázán dohodou o příměří s Jižní Koreou z roku 1953, a pohrozil vojenskou akcí.

Dvě rezoluce proti Severní Koreji schválila Rada bezpečnosti již před třemi lety. Rezoluce číslo 1695 byla reakcí na severokorejský raketový test z července 2006 a zakazovala prodej materiálu, který by komunistický režim mohl využít pro konstrukci balistických střel. Po první severokorejské jaderné zkoušce následovala v říjnu 2006 rezoluce číslo 1718, která sankce rozšířila.