KLDR hrozí vojenskými akcemi a další výrobou atomových zbraní

Pchjongjang - Severní Korea dnes ve svém prohlášení pohrozila, že veškeré plutonium, které má k dispozici, využije k vojenským účelům, a zároveň oznámila, že bude nadále obohacovat uran. Podle KCNA, oficiální tiskové agentury, odpoví země vojenskou akcí, pokud se Spojené státy a jejich spojenci budou snažit KLDR izolovat. Včera byly na Pchjongjang uděleny sankce, což režim Kim Čong Ila považuje za nepřátelský čin.

Varování, jež vydalo severokorejské ministerstvo zahraničí, je reakcí na páteční rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která výrazně rozšiřuje sankce proti Pchjongjangu kvůli nedávné zkoušce jaderné zbraně.

KLDR provedla 25. května jadernou zkoušku a v následujících dnech odpálila i několik raket krátkého doletu. Na konci minulého měsíce navíc Pchjongjang oznámil, že se necítí být vázán dohodou o příměří s Jižní Koreou z roku 1953, a pohrozil vojenskou akcí.

„Severní Korea je již podruhé ve velmi krátké době popotahována ze strany mezinárodního společenství a tentokrát dokonce jednomyslně Radou bezpečnosti, na straně západu je i Čína. Severní Korea se tedy cítila být opuštěna, a proto chtěla udělat nějaké významné gesto. Je to klasická korejská technika, kterou Severní Korea používala během posledních dvaceti let,“ podotkl Milan Slezák, zahraničněpolitický komentátor ČRo1 - Radiožurnál.

KLDR má nyní plutonia až na 8 bomb

Pchjongjang prý také zahájí program na obohacování uranu pro jaderné reaktory. V bojovně laděném prohlášení tak komunistická Severní Korea podle agentury AP poprvé oficiálně připustila, že disponuje programem k obohacování uranu, a prohlásila, že se jaderných ambicí nikdy nevzdá.

KLDR začne rovněž zpracovávat k vojenským účelům veškeré dostupné zásoby plutonia. Spustila již proto výrobu v závodě, kde se získává plutonium z vyhořelých palivových tyčí využívaných v jaderných elektrárnách. Zpracována je údajně již více než třetina tohoto materiálu.

Podle odhadů odborníků KLDR vyrobila plutonium pro šest až osm atomových bomb. Předpokládá se, že by mohla v budoucnu zvýšit své zásoby plutonia natolik, že by vyrobila dalších až 17 bomb. „Problémem jsou severokorejská finanční konta, která podle posledních prohlášení se již nachází v několika desítkách bank, nikoli jako v minulosti v jedné nebo dvou bankách v Makau. Nyní jsou i v Rusku, Číně, ale třeba také ve Švýcarsku. Bude tedy mnohem těžší finanční sankce uskutečňovat,“ řekl Robert Mikoláš, zpravodaj Českého rozhlasu.

G8 podnikne proti KLDR kroky

Ministři financí skupiny vyspělých zemí G8 dnes v Itálii sdělili, že jsou připraveni podniknout ekonomické kroky proti KLDR, které ochrání světový finanční systém. „Jsme zavázáni k efektivnímu a včasnému přijetí finančních opatření proti Severní Koreji…, jak je uvedeno v rezoluci Rady bezpečnosti OSN číslo 1874,“ uvedli ministři ve společném prohlášení.

RB OSN v pátek jednomyslně schválila rezoluci číslo 1874, která požaduje, aby KLDR neprováděla žádné další jaderné ani raketové testy, a zavádí nové sankce týkající se zbraní i finančních dohod uzavíraných se severokorejským režimem.

Čína kritizovala KLDR za jaderný test

Čínská vláda dnes opět kritizovala Severní Koreu kvůli nedávné zkoušce jaderné zbraně. Test z 25. května podle ní podkopává mír a stabilitu v regionu. Jaderný zbrojní program KLDR prý porušuje zásadní rezoluce RB OSN, poškozuje efektivitu mezinárodních mechanismů o nešíření nukleárních technologií a podkopává mír a stabilitu v severovýchodní Asii, jak prohlásil mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čchin Kang.

Včerejší sankce označila čínská vláda za přiměřené a vyvážené. Současně ale vyzvala světové společenství k umírněnému počínání vůči Pchjongjangu, které by respektovalo bezpečnostní a rozvojové zájmy země. Severní Korea by podle Pekingu měla mít právo na mírové využití atomové energie, pokud se vrátí k předchozím dohodám o zákazu šíření jaderných zbraní.