USA dá Zimbabwe 73 milionů dolarů, ne ale do rukou Mugabeho

Washington - S příslibem 73 milionů dolarů odešel z Bílého domu od amerického prezidenta Obamy premiér Zimbabwe Morgan Tsvangirai. Peníze ale nedostane vláda africké země, podle Spojených států režim prezidenta Mugabeho nedbá o blaho lidí. Pomoc proto rozdělí mezi potřebné humanitární organizace.

Zimbabwe sužuje obrovská inflace, na přestavbu ekonomiky zimbabwská vláda potřebuje nejméně 10 miliard dolarů. Premiér Tsvangirai se proto vydal na cestu po Evropě a USA, aby zde poprosil o pomoc.

Obama nabídl 73 milionů, dal si ale podmínku, že peníze rozdělí potřebným humanitární organizace a ne vláda národní jednoty, kterou po dlouhém období boje o moc vytvořili někdejší rivalové Morgan Tsvangirai a zimbabwský prezident Robert Mugabe.

Problém má přitom americká administrativa právě s osobou prezidenta. „Prezident Mugabe nejednal často v nejlepším zájmu zimbabwského lidu, dlouho také odolával demokratickým změnám, které byly potřeba,“ prohlásil Obama s tím, že je připraven jednat se zimbabwským premiérem Tsvangiraiem.