Američané se stěhují ze základny v Kyrgyzstánu

Biškek - Americká letecká základna Manas v Kyrgyzstánu se zavře v polovině srpna. Vojáci už začínají přepravovat techniku a zásoby na jiná místa. S odvoláním na velitele základny o tom informovala agentura Reuters. Základna měla strategický význam pro podporu amerických jednotek v Afghánistánu. Vláda v Kyrgyzstánu ale rozhodla o jejím uzavření a žádost o prodloužení provozu zamítla.

Měsíčně přes základnu Manas prošlo 15 tisíc vojáků a 500 tun zboží směřujícího do nebo z Afghánistánu. Uzavření základny zejména komplikuje plány nové americké vlády výrazně posílit jednotky bojující v Afghánistánu. USA teď musejí hledat jinou cestu do Afgánistánu. S Uzbekistánem a Tádžikistánem už uzavřely dohodu o přepravě nevojenského materiálu.


Kyrgyzstán oznámil záměr uzavřít základnu v únoru a dal Spojeným státům šest měsíců na její vyklizení, tedy do 20. srpna. Důvodem je údajně to, že USA nechtěly přistoupit na zvýšení poplatků za pronájem. Washington ročně platil za pronájem 17,4 milionu dolarů.

Američané dlouho doufali, že se s Kyrgyzstánem nakonec domluví. Jednání o prodloužení pronájmu ale nevedla k pozitivnímu výsledku. Minulý týden Kyrgyzstán definitivně zamítl žádost amerického prezidenta Baracka Obamy, aby věc ještě zvážil. Zároveň ale naznačil možnost jiného rozšíření vztahů s USA.

Vydáno pod