Palestinci žádají kvůli projevu izolaci Netanjahua

Jeruzalém - Palestinci se bouří proti včerejším výrokům izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Ten sice v projevu na univerzitě v Tel Avivu vůbec poprvé připustil existenci samostatného palestinského státu, klade si ale takové podmínky, které jsou pro Palestince nepřípustné. Kriticky se dnes k projevu Netanjahua vyjádřil i izraelský tisk. Spojené státy i část Evropy naopak slova izraelského ministerského předsedy vnímají jako důležitý krok vpřed.

„Svět by se měl postavit proti této politice, jíž chce Netanjahu zmařit jakoukoli šanci na mír. Musí Netanjahua izolovat a přinutit ho přihlásit se k mírovému plánu,“ řekl dnes agentuře Reuters poradce předsedy palestinské samosprávy Jásir Abid Rabbú.

Jednou z Netanjahuových podmínek je, aby Palestinci uznali židovský charakter Izraele a aby jejich příští stát byl demilitarizovaný. Palestincům vadí hlavně první podmínka. Palestincům není navíc jasné, jak by vyřešil Izrael otázku uprchlíků, Netanjahu navíc ani neslíbil zastavení dalšího rozšiřování židovských osad na Západním břehu Jordánu.

Netanjahu také vyloučil dělení Jeruzaléma, jehož východní část se má stát podle přání Palestinců hlavním městem jejich státu, a pohřbil naděje na přijetí palestinských uprchlíků do Izraele.

Palestinský stát, ALE…

Podmínky Benjamina Netanjahua ke vzniku palestinského státu

  • Uznání práva židovského lidu na domovinu
  • Palestinský stát bude demilitarizovaný (bez armády, bez kontroly vzdušného prostoru, bez přísunu zbraní)
  • Řešení situace palestinských uprchlíků vně Izraele
  • Vypořádání palestinské samosprávy s Hamasem

Palestinská reakce přišla okamžitě. Mluvčí premiéra Mahmúda Abbáse označil Netanjahuovy podmínky za sabotáž mírového procesu. Radikální hnutí Hamas odsoudilo Netanjahuovu „rasistickou a extremistickou“ ideologii. „Nejde mu o dva státy, nechce zastavit výstavbu židovských osad, takže jestli se do této doby mírový proces pohyboval jako želva, Netanjahu ji ještě obrátil na záda. Všechno je teď na Obamovi,“ říká hlavní palestinský vyjednavač Saíb Irikát. Egyptský prezident Husní Mubarak se dokonce kvůli Netanjahuovým podmínkám pro palestinskou nezávislost nechal slyšet, že premiér ve skutečnosti mírový proces sabotuje.

Příznivě nepřijal Netanjahuovy názory ani izraelský tisk. Komentátor v deníku Maariv píše: „Tímto způsobem se mír neuzavírá. Ona nespočetná 'kdyby' protistranu pokořují a rozhořčují.“

Projev o palestinském státu kvůli Obamovi

Četná „ale“ vyčítal Netanjahuovi i profesor Ron Pundak. Ten dodal, že připuštěním případného vzniku palestinského státu Netanjahu „zahájil inkubaci, avšak nikdo neví, co je uvnitř vajíčka, soudě podle podmínek, které stanovil, je to zřejmě stvůra“.

Deník Jediot Achronot v komentáři napsal, že Netanjahuův projev byl určen zejména nejslavnějšímu páru uší, totiž Obamovu. Premiér prý splnil to, co od něj svět očekával, když vyslovil spojení „palestinský stát“.