EU bude s USA sdílet data o vězních z Guantánama

Lucemburk - Spojené státy a Evropská unie dnes přijaly společné prohlášení týkající se plánovaného uzavření americké věznice Guantánamo. Rozhodnutí o možném přijetí vězňů je čistě na rozhodnutí jednotlivých zemí. Na tomto principu se EU dohodla už před časem při jednání ministrů vnitra. Stát, který bude o přijetí některého z vězňů z Guantánama uvažovat, tak poskytne veškeré informace od USA o předávaných vězních partnerům v Evropě, a to ještě před vlastním definitivním rozhodnutí o přijetí té či oné osoby.

„Nediskutovali jsme samotné počty, my jsme diskutovali prostředí a podmínky, za kterých k tomu (přijímání vezňů) může docházet,“ uvedl po jednání ministr zahraničních věcí Jan Kohout, který dnešní schůzce předsedal.

Text prohlášení také vítá záměr amerického prezidenta Baracka Obamy zavřít věznici na Guantánamu. „EU doufá, že podporou Spojených států v jejich odhodlání uzavřít Guantánamo přispěje ke změně jejich politiky a pomůže jim uzavřít tuto kapitolu. Úzká spolupráce založená na sdílených hodnotách je nutnou podmínkou účinného boje proti terorismu,“ uvedlo české předsednictví na svých internetových stránkách.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Kohout: Stav lidských práv na Kubě nedává důvod ke spokojenosti

Jan Kohout v Lucemburku uvedl, že dodržování lidských práv na Kubě se nezlepšuje a nedává příliš důvodu ke spokojenosti. Dodal nicméně, že EU i přesto asi podpoří, aby politická jednání mezi Havanou a Bruselem pokračovala.

„Stav lidských práv - a myslím, že to bude i tato rada konstatovat - na Kubě nezakládá žádný důvod k velké spokojenosti,“ prohlásil český ministr, který jako zástupce předsednické země bude jednání šéfovat.

Unie se loni v červnu dohodla na zrušení sankcí vůči Kubě a následně obnovila i politický dialog s Havanou. V praxi to znamená, že se představitelé bloku a komunistického režimu začali oficiálně setkávat.

ČR byla jednou ze zemí, která měla v EU se zrušením sankcí největší problém. Nakonec ale i její zástupci souhlasili s tím, že politika EU vůči Kubě bude každý rok přehodnocována a že se kromě jednání s kubánským režimem pozornost zaměří také na politické vězně či na kontakty s tamní opozicí.

Ministři prodloužili protipirátskou misi

Ministři zahraničí dnes také dohodli prodloužení operace proti pirátům u břehů Somálska (Atalanta). Námořní mise unie by tam měla působit až do konce příštího roku. Oblast, v níž desítka unijních plavidel a hlídkovacích letounů působí, se ministři rozhodli rozšířit na Seychely. Operaci 27členný blok zahájil loni v prosinci, původně na jeden rok. Podle dnešního rozhodnutí nicméně akce potrvá nejméně do konce roku 2010.