Legionáři se dočkali pomníku v Čeljabinsku

Čeljabinsk – Českoslovenští legionáři se v Čeljabinsku na Uralu po více než devíti desetiletích dočkali pomníku. Na slavnostní odhalení přišly nejen oficiální delegace, ale i pár set místních obyvatel. Ačkoliv památník vyvolal na internetu a v místních médiích vlnu odporu, na místě se objevil jen jeden demonstrant.

Pomník v podobě pamětní desky a připojených „vagonů“ se jmény 262 padlých a nezvěstných legionářů stojí u místního nádraží. Právě zde se 14. května 1918 odehrál „čeljabinský incident“, který stál na počátku legionářské anabáze, kdy pár desítek tisíc Čechoslováků ovládalo v bolševickém Rusku obrovské území podél Transsibiřské magistrály od Povolží až po jihosibiřský Irkutsk.

Proti pomníku legionářům protestoval jediný člověk
Zdroj: ČTK/AP/Milan Syruček

Během slavnosti z úst čeljabinského vicegubernátora Sergeje Kamykova zaznělo, že legionáři ještě v řadách carské armády bránili Rusko před Němci a následně se pojednou ocitli uprostřed bratrovražedné občanské války. „Po téměř sto letech je však na místě splnit si uctěním padlých lidskou povinnost,“ zdůraznil. „Žádný národ nemůže být svobodný, pokud si neváží své minulosti. Dnes obnovujeme historickou paměť,“ dodal Sergej Davydov z čeljabinské radnice a připomněl, že původní pomník padlým legionářům postavili ze svých peněz místní občané, než byl za komunistického režimu zničen.

Rozhovor s Tomášem Jaklem (zdroj: ČT24)

Na Urale byly pomníky legionářům již dříve odhaleny v Jekatěrinburgu a Nižním Tagilu.