Zavádění poplatků a nepružný školský systém vyhnaly do ulic tisíce německých studentů

Berlín - V osmi desítkách německých měst dnes vyšly do ulic desetitisíce studentů vysokých i středních škol. Protestují proti slabinám systému vzdělávání, přetěžování studentů vysokých škol, zavedení poplatků za studium v šesti spolkových zemích a za lepší financování školství. Středoškoláci demonstrují také proti už uskutečněnému nebo plánovanému zkracování délky školní docházky nutné k dosažení maturity, takzvaným "turbomaturitám". Dnešními demonstracemi vrcholí akční týden, v jehož rámci studenti bojkotovali přednášky a obsazovali budovy svých fakult. Akci podporuje odborový svaz pracovníků služeb ver.di, učitelské odbory (GEW) nebo protiglobalizační síť Attac.

Jak uvedla zpravodajka ČT Hana Scharffová, protestu se zúčastnilo bezmála čtvrt milionu studentů, jen v Berlíně jich bylo 12 tisíc. Hlučné protestní průvody s tisícovkami účastníků se konaly v Berlíně, Düsseldorfu, Kolíně nad Rýnem, Bonnu či Münsteru. Vedle financování školství, přeplněných poslucháren, nedostatku vyučujících a problémů systému vzdělávání si především studenti bakalářských cyklů stěžují na nepružnost studijních programů, velké množství zkoušek i na povinnou účast na přednáškách.

Německé univerzity přitom bakalářské cykly vedle magisterských zavedly teprve v posledních letech. V červenci 1999 totiž podepsalo 30 evropských států takzvanou boloňskou deklaraci, jejímž cílem je vytvoření společného prostoru vysokého školství v Evropě do roku 2010. Dnes je pod tímto projektem podepsáno 46 států.

Vstup Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Studentské protesty mají ale minimální šanci na úspěch, i když na zítřek studenti naplánovali symbolické přepadení jedné z bank. Vadí jim totiž, že vláda miliardovými částkami pomáhá bankám zasaženým krizí a školství zanedbává. Protestní akce mají skončit v pátek.

Podobné protesty proti systémovým nedostatkům německého školství se v posledních letech konaly už čtyřikrát. Loni vyšli do ulic školáci v Berlíně, Hamburku a Stuttgartu s požadavkem lepšího vybavení škol a snížení počtu žáků ve třídách, ale také na protest proti nadměrnému školnímu stresu. Tentokrát tvoří jádro protestujících studenti vysokých škol a univerzit.