Chtěl poslat model letadla s bombou na Pentagon, skončil u soudu

Boston - V americkém Bostonu pokračuje proces s Rezwanem Ferdausem, který údajně chystal teroristický útok na Pentagon a Kapitol. Bombu chtěl nainstalovat do dálkově ovládaného modelu letadla. Překazili mu to ale federální agenti, kteří se v přestrojení vydávali za dodavatele výbušnin a zbraní.

Američan Rezwan Ferdaus si za svůj cíl vybral symbol americké armády a jednu z nejlépe střežených budov na světě. Pentagon prý podle něj představuje hlavu a srdce hada, kterému je třeba zasadit ránu. Útok připravoval v opuštěném skladu ve městě Ashland. 

Vystudovaný fyzik nakoupil výzbroj - granáty, 6 kulometů, přes 10 kilo plastické trhaviny. Netušil ale, že jeho dodavateli jsou tajní federální agenti FBI. Během několika schůzek jim svůj plán prozradil. Agentům v přestrojení se navíc svěřil, že shání kontakty na al-Káidu, které chce nabídnout svoje služby. 

Dalším terčem měla být budova amerického Kapitolu. Ferdaus podle FBI plánoval svatou válku proti Spojených státům víc než rok. Islámským radikálem se údajně stal díky sledování videí na internetu a hodlal odjet do zahraničí s cílem vycvičit se spolu se svými bratry.

Soud s teroristou Ferdausem pokračuje (zdroj: ČT24)
Vydáno pod