Dnešní setkání Fica a čínského prezidenta se obešlo bez incidentů

Bratislava - Druhý den návštěvy čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa na Slovensku byl mnohem klidnější a obešel se bez násilností. Před úřadem slovenské vlády v Bratislavě, kde se premiér Robert Fico setkal s čínským prezidentem, se dnes sešlo zhruba 50 demonstrantů za dodržování lidských práv v Číně a přibližně stejný počet příznivců režimu v Pekingu. Policie oba tábory oddělila a nedovolila jim se k sobě přiblížit.

„Shromáždění proběhlo v poklidné atmosféře a k žádným střetům mezi aktivisty a čínským uvítacím výborem nedošlo… Policie přitom celé náměstí před úřadem vlády zajistila a demonstranti se nedostali blíž než 300 metrů od úřadu vlády,“ uvedla zpravodajka ČT Olga Baková.

Transparenty s nápisem Stop komunismu a brutalitě před úřadem prezentovali aktivisté z organizace Člověk v tísni, Amnesty International, příznivci v Číně pronásledovaného hnutí Fa-lun-kung a zástupci Konzervativního institutu. Protest provázeli pískotem a výkřiky „Hanba“ nebo „Lidská práva v Číně“. Demonstranty pozorovala zhruba padesátka Číňanů, kteří stáli opodál, a poté se stáhli do ústraní. Po více než hodině se obě skupiny rozešly.

Násilnosti se objevily ve čtvrtek

Násilné střety mezi čínskou ochrankou, příznivci pekingského režimu a slovenskými aktivisty ale provázely první den návštěvy čínského prezidenta. Několik účastníků bylo zraněno a policie zadržela devět lidí.

Podle slov přítomných se slovenská policie během včerejších nepokojů zjevně stavěla na stranu čínských útočníků. Dobře si rozuměla s cizinci v oblecích, kteří jí měli asistovat. Zraněný a v poutech skončil i evangelický teolog a publicista Michal Havran: „Představte si, co se děje, když se Čína přesouvá do zahraničí. Dochází ke zraněním a zatýkání. Co se pak musí dít doma v Číně?“

Opozice: Policie by se měla omluvit

Podle opozice a nevládních organizací by se měla policie omluvit, případně vyvodit důsledky. Objasnit chování nejen svých mužů, ale i Číňanů by podle nich měl ministr vnitra Robert Kaliňák.

„Kdo byli ti čínští muži v tmavých oblecích, kteří zasahovali proti našim občanům? Bili je jako někde v Tibetu. Včera to tady vypadalo, jako kdybychom se na pár hodin stali čínskou provincií,“ uvedl opoziční politik a bývalý ministr vnitra Vladimír Palko. Ten ještě dodal, že šlo nejspíše o čínské bezpečnostní složky. To však slovenský ministr vnitra dementoval: „Žádná čínská bezpečnostní služba, ochranka či policie tady nebyla.“

Chu Ťin-tchao se setkal ve čtvrtek s prezidentem Ivanem Gašparovičem. Předmětem dvoudenních rozhovorů byly hlavně ekonomické otázky. Závěry z těchto jednání však zatím nejsou známy. Kromě rokování s Ficem měl dnes prezident nejlidnatějšího státu na programu i setkání s předsedou slovenského parlamentu Pavlem Paškem.