Itálie vrátila 76 uprchlíků z moře rovnou zpět do Libye

Řím - Itálie dnes vrátila skupinu 76 ilegálních migrantů z Afriky z moře u svých břehů rovnou zpátky do Libye. Loď s uprchlíky zadržela italská pobřežní stráž ve čtvrtek asi 50 kilometrů jižně od ostrova Lampedusa. Libyjská loď je dnes přepravila zpět do Tripolisu. Itálie se dohodla na vracení nelegálních uprchlíků do Libye loni v srpnu.

Na vracení nelegálních přistěhovalců se dohodla Itálie s Libyí. Z jejího pobřeží se Afričané často vydávají na svou plavbu za lepším životem do Evropy. Směřují k Maltě, k Sicílii či právě k Lampeduse. Poprvé Itálie poslala ilegální migranty z moře zpátky do Libye v květnu. Vysloužila si za to ostrou kritiku Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a dalších organizací na ochranu lidských práv i katolické církve. Vláda premiéra Silvia Berlusconiho odpověděla, že na své tvrdé přistěhovalecké politice trvá.

Italská pobřežní stráž migrantům nyní neumožnila vstoupit na italské území. Pokud by se na něj dostali, požádali by o azyl a začalo by azylové řízení. Vracení uprchlíků umožnila dohoda, kterou Řím s Tripolisem podepsaly loni v srpnu. Vztahy obou zemí se v poslední době zlepšují. Minulý týden na svou první návštěvu Itálie přicestoval libyjský vůdce Muammar Kaddáfí.

Italský ministr vnitra Roberto Maroni před nedávnem oznámil, že oba státy brzy zahájí také přípravy satelitního systému, který by měl monitorovat libyjské jižní hranice a informovat o případném toku migrantů.