V Teheránu tvrdě zasáhla policie proti zakázané demonstraci

Teherán - I přes zákaz z íránských nejvyšších míst dnes v Teheránu stoupenci opozice opět protestovali. Demonstrace měla původně začít v půl druhé, strana poraženého prezdientského kandidáta Mahdího Karrúbího ji ale odvolala poté, co k jejímu uspořádání nedostala povolení. Přesto se stoupenci opozice na protestní akci sešli. Policie dostála svému varování a proti účastníkům použila slzný plyn a vodní děla. Anulaci žádá i další poražený kandidát Mír Hosejn Músáví a tvrdí, že volby byly předem zmanipulované.

Rada dohlížitelů projednává stížnosti na údajnou neregulérnost hlasování a projevila ochotu přepočítat náhodně vybranou desetinu hlasů. Na dnešní zasedání přizvala také všechny tři poražené. Oba proreformní kandidáti, Mír Hosejn Músáví a Mahdí Karrúbí, se ale na zasedání nedostavili. Músáví naopak v dopise zaslaném radě a zveřejněném na vlastní webové stránce trvá na anulování voleb, jejichž zmanipulování bylo podle něj naplánováno měsíce předem.

Kritizovat volby = porušit zákony

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

„Měl bych zdůraznit, že všechny protesty uspořádané během minulého týdne byly nezákonné a že dneškem počínaje budou nezákonná všechna shromáždění kritizující volby,“ varoval opoziční stoupence po zrušení demonstrace zástupce policejního velitele Ahmad Rezá Radan. Dodal, že organizátoři případných shromáždění budou zatčeni a souzeni.

Místa, kde se měly dnes protesty konat, kontrolují tisícovky policistů. Na náměstí Revoluce se údajně sešlo asi tři tisíce demonstrantů, kteří volali hesla jako „Smrt diktátorovi“ nebo „Smrt diktatuře“.

Protesty vyvolaly prezidentské volby, o jejich platnosti se rozhodne do neděle

Írán se od minulého pátku zmítá v nepokojích, jejichž příčinou je nesouhlas opozice s výsledky voleb. Opozice, ke které patří liberální kandidát Hosejn Músáví, jenž skončil v prezidentských volbách druhý, žádá jejich zopakování.

K ukončení pouličních demonstrací vyzval jejich vůdce už v pátek íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí, nejvyšší autorita v zemivyzval vůdce. Chameneí v pátek během prvního veřejného projevu po prezidentských volbách odmítl, že by bylo hlasování zmanipulované. Čas volebního soupeření proto podle něj skončil.

Během páteční veřejné modlitby na Teheránské univerzitě, kde si ho vyslechlo několik tisíc lidí, vyjádřil podporu znovuzvolenému prezidentovi Mahmúdu Ahmadínežádovi. Vyzval také Íránce ke klidu a kritizoval Západ za vměšování do íránských záležitostí.

Na dnešek si poražené kandidáty pozvala rada dohlížitelů k projednání jejich stížností na údajnou neregulérnost hlasování. Tento nejvyšší ústavní orgán, který neodvolatelně rozhodne o platnosti voleb, výsledky svého šetření oznámí prý už v neděli.