Ruský Cirkus Upsala zachraňuje chudé děti

Petrohrad - Děti ulice jsou problémem v mnohých městech a zvláště nyní, v době ekonomické krize. V ruském Petrohradě ale dětem z chudých rodin pomáhá projekt Cirkusu Upsala. Nabízí jim bezpečnou a účelnou náplň volného času. Děti nadšeně trénují, aby pak své umění mohly předvést v petrohradských ulicích.

„Tolik nadšení, nápadů a energie. Moc jsem se bavila,“ řekla jedna z divaček po skončení originálního představení. Cirkus Upsala zachycuje v ulicích Petrohradu děti ze sociálně slabých rodin a dává jim druhou šanci. „Hodně dětí pochází z rodin narkomanů nebo alkoholiků. Snažíme se je podchytit dřív, než do toho spadnou taky,“ vysvětlila sociální pracovnice Cirkusu Upsala Alexandra Rjaženkovová.

„Snažíme se v každém dítěti najít jeho osobnost, talent a energii. A dát jí na jevišti průchod,“ uvedla vedoucí projektu Larisa Afanasjevová. Cirkus Upsala bojuje jako jiné obdobné projekty s penězi. Nad vodou ho však drží granty a drobní ruští sponzoři, ale hlavně dětské nadšení. „Chci tu cvičit až do konce života,“ řekla radostně malá Táňa, dcera narkomanky.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)