Švédové přebírají předsednickou štafetu, představili priority

Brusel - Švédsko představilo priority svého předsednictví Evropské unii. Oficiálně prezentovala program půlročního předsednictví v Bruselu švédská ministryně pro evropské záležitosti Cecilia Malmströmová. Předsednictví se zaměří na boj s hospodářskou krizí, globálními změnami klimatu, další rozšiřování unie nebo na ratifikaci Lisabonské smlouvy. Švédové převezmou předsednictví Evropské unii od Česka 1. července.

Následující půlrok bude pro Švédy v čele unie velmi složitý a švédská vláda si toho je vědoma. Unie se nyní nachází ve fázi velkých změn. Ještě ani nezačal pracovat čerstvě zvolený Evropský parlament, končí také Evropská komise a výběr nové se neustále odkládá. Zatím není ani jasné, kdo vlastně novou komisi povede. Švédové budou toto všechno řešit, kromě toho mají za úkol dotáhnout ratifikaci Lisabonské smlouvy.

Unii navíc trápí hospodářská krize. Švédové proto povedou jednání o vzniku orgánů finančního dohledu, na kterém se členské státy shodly na posledním summitu v Bruselu.

Hned první akci uspořádají Švédové už na začátku července, bude to schůzka ministrů financí, na které se budou politici soustředit na nezaměstnanost a na to, jak by mohly vypadat regulační orgány pro dohled nad finančními trhy.

„Čeká je šest měsíců úplného neznáma. Neví se, kdy bude jmenovaná Evropská komise, jestli potvrdí předsedou Josého Barrosa, co bude s Lisabonskou smlouvou, ani co čekat od parlamentu,“ popisuje politolog Piotr Kaczynski problémy, se kterými se bude muset švédské předsednictví potýkat.

Švédové chtějí do unie Turecko

Švédové navíc chtějí pohnout s rozšiřováním. „Důvěryhodnost Evropské unie ve světě stojí a padá v závislosti na způsobu, jakým jednáme s našimi sousedy. Chceme pokračovat ve vedení přístupových hovorů s Tureckem i Chorvatskem,“ oznámil dnes švédský ministr zahraničí Carl Bildt.

Vedle toho budou Švédové muset koordinovat přípravy na prosincovou globální klimatickou konferenci v Kodani. Na té se čelní světoví politici chtějí dohodnout na závazcích snižování skleníkových plynů po roce 2012.

Švédské předsednictví bude s veřejností komunikovat prostřednictvím webových stránek se2009.eu. „Ve vší skromnosti doufáme, že to budou nejlepší předsednické stránky vůbec,“ zažertovala Malmströmová. Podle ní se Stockholm bude snažit být v komunikaci s novináři a veřejností maximálně otevřený.