Thajsko je stále pod vodou, počet obětí stoupl na 317

Bangkok – Nepolevující povodně, které si od srpna vyžádaly už 317 mrtvých a postihly na devět milionů lidí, stále sužují Thajsko. Stoupající voda nadále ohrožuje hlavní město Bangkok. Navzdory veškerému úsilí už voda zaplavila nejstarší průmyslový park v zemi.

Nejhorší záplavy za posledního půl století zaskočily i jindy připravené thajské úřady. Velká voda přerušila dodávky elektřiny i zboží, zničila statisíce hektarů půdy. Následky ničivého živlu už pocítily dvě třetiny celé země. Povodně přitom podle odborníků nepoleví ani v následujících dvou týdnech. 

Po kolena ve vodě se brodí nejen lidé, ale i zvířata. Do bezpečí se podařilo přestěhovat dvě stovky slonů z největší farmy na světě ve středním Thajsku. „Ve vesnici zůstalo ještě 16 starých a slabých slonů. Nejsou zvyklí pochodovat v řadě, nemůžeme je odtud dostat,“ zoufá si majitelka sloní vesnice.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)

Stovky vojáků a dobrovolníků se snažily zachránit průmyslový komplex Navanakón, jehož protipovodňová ochrana poprvé povolila o víkendu. V úterý ale museli záchranáři snahy vzdát a zavelet k evakuaci všech dělníků. Do večera byl pod vodou dosahující výšky jednoho metru celý park, kde jsou stovky továren zaměstnávajících desítky tisíc lidí. 

„V areálu Navanakón máme 270 továren, 10 procent je v pořádku, dalších 10 procent je ale zničeno, škody na ostatních teprve zjišťujeme,“ říká záchranář Pisit Sitthisarn.

Průmyslový park Navanakón vznikl v roce 1971 a sídlí v něm pobočky firem, jako jsou japonští výrobci hodinek Casio a Seiko, švýcarský potravinářský koncern Nestlé či japonská elektronická společnost Toshiba.