Na ingušského prezidenta spáchala atentát zřejmě žena

Nazraň - Pachatel atentátu na ingušského prezidenta Junusbeka Jevkurova je stále neznámý, objevují se však podezření, že se jednalo o ženu. Informovala o tom dnes ruská média, úřady tuto verzi dosud nepotvrdily. Prezident na tom po útoku i nadále není moc dobře, jeho stav je ale podle lékařů stabilizovaný. Jevkurov byl převezen s popáleninami do moskevské nemocnice. Vyšetřovatelé zatím tuší, že za útokem stáli buď islámští radikálové, nebo šlo o vyřizování účtů kvůli boji proti korupci, který prezident v zemi vedl.

„Kolují pověsti, že za volantem auta s výbušninou se mohla nacházet Pjatimat Mutalijevová, ale nemůžeme to nijak potvrdit, či popřít, protože ze sebevraha zbyl jen kus chodidla a genetická expertíza se ještě neuskutečnila,“ řekl agentuře RIA Novosti zdroj z ingušských úřadů. Totožnost atentátnice měli potvrdit čtyři zadržení, kteří měli s útokem údajně pomáhat.

Dva bratři Mutalijevové byli podle médií zabiti letos v únoru během protiteroristické operace. Sama Pjatimat Mutalijevová byla na jaře zatčena, ale pak propuštěna na svobodu. Podle listu Kommersant byly na místě činu nalezeny prsty od nohy atentátníka, jejichž velikost odpovídá ženskému či chlapeckému chodidlu.

Atentátník na ingušského prezidenta zaútočil v pondělí ráno nedaleko Nazraně, do prezidentské kolony vjel v autě naloženém výbušninami. Podle agentur nejdříve vybuchl teroristův vůz o síle odpovídající 70 kilogramům TNT a následně prezidentův vůz sjel na krajnici a vzplál.

Důvody atentátu zatím nejsou známy

Dosud není ani jasné, proč k atentátu došlo. Podle prvního prezidenta Ingušska Ruslana Auševa může být důvodů incidentu více. „Zájmů je příliš mnoho, politické, ekonomické, taky část vojáků a silové struktury se potřebují připomínat.“

Ruská média spekulují, že vliv může mít i zlepšení vztahů se sousední čečenskou republikou. Jevkurov se totiž dokázal dohodnout na společném postupu proti povstalcům. Prezidentovým nepřátelům se také nemuselo líbit, že své postavení upevnil tak, že se smířil s domácí opozicí a započal boj s korupcí.  

Atentát může mít souvislost s pátým výročím hromadného útoku povstalců na ingušskou metropoli. Násilí je ale v této severokavkazské republice běžné - tento měsíc byl zavražděn bývalý vicepremiér Bašir Aušev a při dalším incidentu přišla o život místopředsedkyně zdejšího nejvyššího soudu.

Vydáno pod