Poslech hudby ovlivňuje činnost srdce a plic

Řím - Intenzita hudebního díla mění tlukot lidského srdce a rytmus dýchání jeho posluchačů, zjistila nová italská studie. Tým vědců z univerzity v Pavii pod vedením kardiologa Luciana Bernardiho poskytl další důkaz toho, že hudba může být užitečnou terapeutickou aktivitou a pomáhat při rehabilitaci pacientům s kardiovaskulárními problémy. Výsledky výzkumu byly publikovány v odborném tisku, informuje agentura ANSA.

Úryvky z Beethovenovy Deváté symfonie, Verdiho opery La Traviata a z opery Turandot od Giacoma Pucciniho byly přehrávány 24 testovaným osobám, z nichž polovinu tvořili profesionální hudebníci. Současně jim vědci měřili rytmus dýchání, krevní tlak, průtok krve mozkem a tlukot srdce. Podle výsledků se činnost srdce a plic testovaných osob synchronizovala s hudbou: S každým crescendem (pomalé zesilování) stoupal testovaným lidem krevní tlak, dýchali rychleji a taky jim rychleji bušilo srdce. Když se hudba ztišila, následoval opačný efekt.

„Hudba působí kontinuální, dynamické a do jisté míry předvídatelné změny v kardiovaskulárním systému,“ řekl Bernardi. „Tento systém neovlivňují pouze emoce, ale i naopak, kardiovaskulární změny vyvolané hudbou mohou být základem vzbuzení nových emocí,“ řekl.